Oskarshamns Joakim Thelin avgjorde matchen mot AIK med sitt 3–2-mål.

Thelin sänkte AIK – Oskarshamn närmare SHL

Han ratades av AIK i fjol – nu sänkte Joakim Thelin, 26, sitt gamla lag på ett spektakulärt sätt och tog Oskarshamn ett steg närmare SHL. Efter 3-2 seger över sin moderklubb i den tredje allsvenska finalen kan hans lag avgöra på söndag.

|

Thelins segermål kom när 8094 åskådare på ett fullsatt Hovet hade börjat förbereda sig för att inhandla pauskaffet mellan andra och tredje perioden.

Bara två sekunder återstod när Oskarshamn fick tekning i AIK-zonen.

Precis innan periodvisslan ljöd låg 3-2-pucken bakom hemmamålvakten Johannes Jönsson.

- Vi ville ju ha mig på skott och vi vinner inte tekningen klockrent, men (Isak) Pantzare går in och petar den perfekt till mig och jag nyper den så fort jag kan. Jag tror att det är en liten halvskruv som går in, skrattade han efteråt.

"Speciellt"

Känslan?

- Otroligt skönt. Jag tycker jag såg att pucken gick in innan signalen kom, så jag var rätt säker, sade Thelin apropå att målet videogranskades för att fastställa att pucken var inne innan tiden gått ut.

Joakim Thelin, son till AIK-legendaren Mats Thelin, har Stockholmslaget som moderklubb och spelade där de senaste två säsongerna, men fick inte nytt kontrakt förra våren.

Han erkände att det inte direkt gjorde ont att sänka sitt gamla lag.

- Det är extra roligt att vinna mot gamla lagkompisarna. Det är speciellt, men nu spelar jag för Oskarshamn och gör allt för att vi ska vinna, sade han.

Kan avgöra hemma

Seger på söndag innebär att Smålandslaget tar en plats i direktkvalet till högsta serien mot SHL-jumbon Timrå.

Förloraren i finalserien har fortfarande chansen att nå SHL, men måste ta en extra kvalsväng.

Den tredje finalen blev het med fysiskt spel och ideliga skärmytslingar – och framför allt händelserik.

Oskarshamn tog ledningen genom Nicklas Heinerö, men lyckades sedan med konststycket att dra på sig tre utvisningar inom loppet av 59 sekunder.

Det utnyttjade AIK. Det tog bara 19 sekunder så hade laget gjort två mål i spel fem mot tre genom Jesper Frödén och Sam Marklund.

I andra perioden vände Oskarshamn. Joakim Hillding kvitterade i numerärt överläge innan Thelin slog till.

Oskarshamns målvakt Christoffer Rifalk bombarderades med skott från AIK under hela matchen, men storspelade och tog 42 av 44 skott.

Laget släppte visserligen in två mål i tre mot fem, men klarade ut ytterligare drygt tio minuters spel i numerärt underläge utan att släppa in mål.

Fakta: Allsvenska finalserien

Final 1: AIK–Oskarshamn 5–1.

Final 2: Oskarshamn–AIK 3–1.

Final 3: AIK–Oskarshamn 2–3.

Final 4, söndag 17/3: Oskarshamn–AIK.

Ev final 5, tisdag 19/3: AIK–Oskarshamn.

Vinnaren till direktkval mot SHL-jumbon Timrå i bäst av sju matcher. Segraren till SHL.

Förloraren får spela playoff, i bäst av tre matcher, mot vinnaren i allsvenska slutspelsserien. Segraren där ställs mot Mora, lag 13 i SHL, i direktkval i bäst av sju matcher. Vinnaren till SHL.