Att kunna sikta mot att vinna världsmästartiteln en gång till är en dröm som besannas, säger Thed Björk om Geelys satsning på WTCR. Här med världsmästarpokalen från 2017. Arkivbild.
Att kunna sikta mot att vinna världsmästartiteln en gång till är en dröm som besannas, säger Thed Björk om Geelys satsning på WTCR. Här med världsmästarpokalen från 2017. Arkivbild.

Thed Björk siktar mot VM-titel med ny bil

Volvos kinesiska ägare Geely storsatsar på WTCR. Via sin racingdivision Cyan Racing har Geely utvecklat en TCR-bil och klart är att den regerande världsmästaren Thed Björk blir en av förarna nästa säsong.

ANNONS
|

Geely ger sig nu in i racingen med full kraft och presenterar en storsatsning på WTCR med tre förare inför den kommande säsongen. Svenske Thed Björk är en av dem.

"Att kunna sikta mot att vinna världsmästartiteln en gång till är en dröm som besannas", säger han i ett pressmeddelande.

De andra två förarna kommer att offentliggöras under våren.

Förare i världsklass

Thed Björk blev världsmästare i WTCC säsongen 2017. Men serien lades ner och internationella bilsportförbundet FIA satsade istället på en världscupserie i det alltmer populära TCR-konceptet. Geely hade ingen TCR-bil, så Björk lånades istället ut till Yvan Mullers Hyundai-stall.

ANNONS

Thed Björk fortsätter att visa att han är en förare i världsklass. Efter framgångar i de två senaste racen i Kina ligger han nu tvåa, bara sju poäng efter ledaren. Två race återstår.

Satsningen inför 2019 innebär att Björk återvänder till Cyan och kör den nya Lync & Co 03 bilen nästa säsong. Lync & Co är ett dotterbolag till Geely. Allt med inriktning mot 2020 då FIA förväntas att uppgradera WTCR-serien och ge den VM-status.

Prinsens återkomst

Utvecklingen av Lync & Co 03 skulle också kunna öppna dörren för prins Carl Philips återkomst till STCC. Prinsen fick kliva av STCC efter säsongen 2016 då Cyan inte kunde erbjuda honom en TCR-bil. Han har de senaste säsongerna tävlat i underklassen Swedish GT. Men några besked om framtiden finns inte i nuläget.

- STCC är alltid intressant för oss. Carl Philip tävlar för Cyan Racing, men vidare än så kan jag inte kommentera, säger Johan Meissner, pressansvarig på Cyan Racing.

TT

Fakta: Thed Björk

Född: 14 december 1980

Bor: Karlskoga

STCC-mästare: 2006, 2013, 2014 och 2015

WTCC-mästare: 2017

WTCR 2018: Tvåa när två race återstår.

ANNONS