Jag kommer in i serien på ett helt annat sätt än när jag började i WTCC 2016. Då var jag ingen alls. Nu finns det en respekt för mig som regerande världsmästare, säger Thed Björk. Arkivbild.
Jag kommer in i serien på ett helt annat sätt än när jag började i WTCC 2016. Då var jag ingen alls. Nu finns det en respekt för mig som regerande världsmästare, säger Thed Björk. Arkivbild.

Thed Björk kör WTCR i en Hyundai

Världsmästaren i racing Thed Björk kommer under 2018 att köra den nya WTCR-serien. Han lånas ut av Cyan Racing till Yvan Muller Racing som kommer att ställa två Hyundai i30 N TCR-bilar på startlinjen när den nya serien drar i gång i början på april

ANNONS
|

När Thed Björk i december höjde pokalen som världsmästare i standardvagnsmästerskapet WTCC vad det en glädje med lite smolk i bägaren. För samtidigt meddelade det Internationella Bilsportförbundet (FIA) att serien lades ner och ersattes med det så kallade TCR-reglementet. Ett reglemente där Polestar och Cyan Racing för tillfället inte har någon bil att ställa på banan.

Men nu står det klart att Thed Björk under 2018 lånas ut till den gamle världsmästaren Yvan Mullers stall.

- När jag växte upp var Yvan en av de absolut största förarna man kan tänka sig. Det är jättehäftigt att få tävla tillsammans med honom, säger Thed Björk.

ANNONS

Flerfalig världsmästare

Yvan Muller är trefaldig WTCC-mästare (2008, 2010 och 2011) och segrare i BTCC (2003). Han gjorde ett inhopp som förare i Cyan Racing på det sista och avgörande racet i Qatar.

- Det första målet är att få hålla igång på högsta nivån så att jag kan hålla farten upp. Men jag skulle aldrig sätta mig i en bil om det inte var för att försöka vinna, säger Thed Björk om målet inför säsongen.

Den nya WTCR-serien får inte världsmästarstatus som WTCC hade. Det blir istället frågan om en världscup.

- Jag vill se det som att jag underhåller körningen tills det blir ett VM igen.

Yvan stall håller till Magny Cour i Frankrike. Men Thed räknar med att också hålla nära kontakt med Cyan Racing i Mölndal samtidigt som han åker till Frankrike för tester av bilarna och inför race.

ANNONS

Nu finns det respekt

- Jag kommer in i serien på ett helt annat sätt än när jag började i WTCC 2016. Då var jag ingen alls. Nu finns det en respekt för mig som regerande världsmästare, säger Thed Björk.

Men WTCR-satsningen utesluter inte att Thed Björk skulle dyka upp på svenska racingbanor som en andreförare till prins Carl Philip, som han gjorde förra året.

- Absolut inte. Det gör jag jättegärna. Utan att ännu veta något om prinsens och Polestars planer så säger jag att jag jättegärna tävlar tillsammans med prinsen om han vill ha mig, hälsar Thed Björk.

TT

Fakta: WTRC 2018

8 april: Marrakech, Maraocko

29 april: Hungaroring, Ungern

13 maj: Nürburgring, Tyskland

21 maj: Zandvoort, Nederländerna

24 juni: Vila Real, Portugal

22 juli: Meddelas senare

5 aug: Termas de Rio Hondo, Argentina

30 sep: Ningbo, Kina

7 okt: Meddelas senare

28 okt: Suzuka, Japan

18 nov: Macau, Kina

ANNONS