HV71:s Martin Thörnberg blev en vinnare i comebacken.

Thörnberg vinnare i comebacken

Martin Thörnberg blev en vinnare direkt i sin comeback. HV71 besegrade Färjestad med 3–2 i klassikermötet hemma i Kinnarps arena.

|

Det har gått drygt 300 dagar sedan Martin Thörnberg senast spelade en match. Men när HV71 skrinnade ut på isen mot Färjestad var Jönköpingslagets nummer 10 tillbaka.

Kaptenen var också den som tog täten när hemmalaget gjorde entré inför de drygt 6400 åskådarna i Kinnarps arena. När HV71:s lineup presenterades hjälpte publiken till med att vråla ut profilens efternamn.

- Det ger en riktig boost. Man får nästan hålla igen lite i stället. Det är kul att vara tillbaka. Det har varit en lång och tung säsong för mig, säger Thörnberg som missat hela säsongen på grund av skada.

Men skadan märktes inte av när HV-kaptenen var på isen.

Thörnberg delade ut en tackling redan i sitt första byte och skapade även några möjligheter framåt för sitt lag.

- Det är viktigt för min fysik att få komma in och känna lite närkontakt. Jag ska försöka fullfölja så mycket jag kan resten av året för att komma in i matcherna och skapa yta åt mig själv, säger Thörnberg.

HV-favoriten lämnade visserligen isen poänglös den här kvällen. Men det var inte det viktiga den här gången.

Har funderat på att sluta

Drabbningen mot ärkerivalen handlade i stället om att äntligen få spela ishockey igen för SHL-profilen. Thörnberg har sedan det stod klart att han skulle göra comeback berättat om en jobbig tid där han stundtals funderat på att lägga skridskorna på hyllan.

Men nu var han tillbaka där han trivs riktigt bra.

- Det var jäkligt roligt. Killarna fick nästan lugna ned mig i båset. Jag gapade och skrek hela tiden. Det kändes bättre än vad jag hade förväntat mig, säger Thörnberg.

Comebacken slutade till sist också med jubel för Thörnberg och hans lagkamrater.

Kedjekamraten Christoffer Törngren slog in 1–0 en bit in i den andra perioden. Den förre Färjestadsspelaren var sist på pucken efter en tilltrasslad situation framför gästernas kasse och gjorde sitt andra mål på lika många matcher.

Avgjorde på straff

Gästerna kom tillbaka och kvitterade genom Carl Jakobsson några minuter senare. Målet följdes av rejäla burop från hemmapubliken som ville att fullträffen skulle dömas bort på grund av att hemmamålvakten Jonas Gunnarsson blivit störd. Hemmalagets Sebastian Wännström hade bara några minuter fått ett mål bortdömt på grund av samma sak.

Men ilskan blev kortvarig.

Drygt tre minuter efter kvitteringen kom nästa ledningsmål för HV71. Mikko Lehtonen avlossade ett skott från backposition som Andreas Thuresson styrde in i mål via en Färjestadsspelares skridsko.

Oscar Sundh sköt senare det matchvinnande målet när han gjorde 3–1 på en distinkt straff.

Gästerna fick visserligen snabb kontakt genom Oskar Steen. Fast närmare än så kom aldrig Karlstadlaget.

- Vi gör ingen toppmatch. Vi slarvar emellanåt. Men vi känns starka och har bra självförtroende. Vi hittar en väg att vinna oavsett om vi inte är riktigt på topp, säger Thörnberg.

Segern innebär att HV71:s fina form fortsätter. Laget har tagit fyra segrar på de fem senaste matcherna och har nu nästan jagat ikapp lagen på de sex första platserna, vilka betyder en direktplats till kvartsfinal.

Jakten fortsätter och laget kommer även fortsättningsvis ledas av sin kapten.

- Jag hade några situationen där jag verkligen fick prova hela sidan. Den höll bra, tycker jag. Jag hade inga känningar av skadan, säger Thörnberg.