Mikaela Shiffrin sjönk utmattad ihop i målfållan efter sitt guldåk.
Mikaela Shiffrin sjönk utmattad ihop i målfållan efter sitt guldåk.

Tårar, hosta och fjärde raka för Shiffrin

Världens bästa slalomåkare kunde knappt andas. Men Mikaela Shiffrin hade ett mästaråk till i sig, trots sjukdomen. Det räckte till fjärde raka VM-guldet.

ANNONS
|

VM-guld i super-G och VM-brons i storslalom. Men när det var dags för hennes "riktiga" disciplin i Åre, slalomen, orkade Mikaela Shiffrin knappt stå på benen.

Det första åket var också ovanligt svagt av den amerikanska stjärnan. Hon var ju bara trea.

Det andra åket var ett av de bättre i hennes karriär.

- Jag visste inte hur mycket mer jag hade att ge, säger 23-åringen.

ANNONS

- Det kändes som att kvävas, men det är 60 sekunder och jag hade nog med energi för det. Och skidåkningen var det bästa jag kunde göra, sjuk eller frisk.

"Väldigt speciellt"

Mikaela Shiffrin sjönk utmattad ihop i målfållan efter sitt andraåk. Samtidigt stod Anna Swenn-Larsson i startkuren för att köra om en medalj i sin hemmabacke.

- Att titta på Annas lopp i målfållan med publiken, var väldig speciellt. Alla hejade på henne, alla ville att hon skulle ta en medalj, säger Shiffrin.

- Det ville vi alla. Hon är så snäll och en fantastisk skidåkare, hon förtjänade verkligen medaljen. Hon var så glad när hon kom ner i mål, fick mig att börja gråta också, det var verkligen speciellt.

ANNONS

Mikaela Shiffrin har tagit 56 världscupsegrar, OS-guld och nu fyra raka VM-guld i slalom. Ändå blev det en oväntat känslosam dag för henne i Åres VM-backe.

- Ja, det har varit en känslosam dag, jag vet inte riktigt varför. Jag har gråtit mer än jag brukar göra och det är lite pinsamt. Men det är känslosamt av en lång rad olika anledningar, säger hon.

"Som hemma"

Shiffrin har uttryckt tveksamhet om Åre som en lämplig OS-ort efter väderproblemen de senaste två veckorna. Samtidigt har den svenska skidorten, där hon vann sin första världscuptävling i december 2012, en speciell plats i hjärtat.

- Jag har bott i en lägenhet vid sjön, det var mysigt, varmt, som hemma. Alla dagar har inte varit soliga, men det var några morgnar, då solen var på väg upp över sjön och lös in i rummet, som jag tänkte att det här är ett väldigt bra ställe att vara på just nu, säger hon.

ANNONS

- Den känslan kan jag inte minnas från något annat mästerskap.

TT

Fakta: Mikaela Shiffrin

Född: 13 mars 1995 i Vail, Colorado, USA (23 år).

Klubb: Ski and snowboard club Vail.

Världscupdebut: 11 mars 2011 i Spindleruv Mlyn, Tjeckien (storslalom).

Främsta meriter: OS-guld i slalom 2014 och storslalom 2018, OS-silver i kombination 2018, VM-guld i super-G 2019, VM-guld i slalom 2013, 2015, 2017 och 2019, VM-silver i storslalom 2017, VM-brons i storslalom 2019. 56 segrar i världscupen – 42 i slalom (inklusive parallelltävlingar), 9 i storslalom, 3 i super-G, 1 i störtlopp, 1 i kombination. Seger i totala världscupen 2017 och 2018 samt seger i slalomcupen fem gånger hittills (2013, 2014, 2015, 2017 och 2018).

ANNONS