Olle Eriksson Ek får inte spela de två första matcherna i junior-VM på grund av en avstängning.
Olle Eriksson Ek får inte spela de två första matcherna i junior-VM på grund av en avstängning.

Talangens svåra sits: "En skitavstängning"

Han sågs som det naturliga målvaktsvalet inför årets junior-VM. Men en avplockad silvermedalj ledde till två matchers avstängning – och plötslig uppförsbacke i tuff konkurrens.

ANNONS
|

Den Färjestadsfostrade 19-åringen, som spelar i Bik Karlskoga, var tredjemålvakt i fjolårets junior-VM och spelade inte en sekund. Hans stora chans skulle komma i årets turnering som inleds på annandagen. Men prisutdelningen efter den snöpliga finalförlusten mot Kanada i Buffalo förändrade allt.

Han var en av fem svenska spelare som stängdes av efter att ha plockat av sig medaljen under prisceremonin. Något som inte är tillåtet.

Eriksson Ek missar nu de två första matcherna i turneringen som spelas i de kanadensiska städerna Vancouver och Victoria – vilket ger konkurrenterna på målvaktssidan ett försprång.

ANNONS

- Det är så klart tråkigt. Jag kommer inte ens ihåg att jag plockade av mig den, men det är inget jag tänkt så mycket på. Det är som det är och man lär sig något nytt. Det kommer inte att hända igen, säger Eriksson Ek, yngre bror till Minnesotastjärnan Joel Eriksson Ek och son till Färjestadsprofilen Clas Eriksson.

Stenhård konkurrens

Konkurrensen bland de tre hockeyallsvenska målvaktsprofilerna är stenhård:

+ Samuel Ersson, 19, leder målvaktsligan i allsvenskan och är en stor anledning till att nykomlingen Västerås gjort succé. Ersson har 94,05 i räddningsprocent och har vunnit 14 av 17 matcher i höst. Aftonbladet skrev i förra veckan att han är klar för Brynäs nästa säsong. Något Ersson själv förnekar:

- Det är ingenting som är klart. Men det är kul att man slår upp ögonen på SHL-klubbarna. Det visar att man gör något bra, säger han.

ANNONS

+ Adam Åhman, 19, är tvåa i målvaktsligan med 93,32 på 14 matcher i allsvenska topplaget Oskarshamn.

"Hög nivå"

Målvaktstränaren Nizze Landén om konkurrensen:

- Det känns jättebra. Det är tre målvakter som har presterat på hög nivå i allsvenskan. Det kommer att handla om dagsform och magkänsla och kommer att bli ett race in i det sista.

Olle Eriksson Ek är den av de tre som har fått spela minst i serien, elva matcher, har lägst räddningsprocent (89,90), men kanske högst potential. 19-åringen är den enda av de tre som redan har skrivit NHL-kontrakt – med Anaheim – och är utlånad till Karlskoga.

Målvaktsposten är så klart en nyckel för hur framgångsrikt JVM ska bli för svensk del.

De två senaste åren har Juniorkronorna kunnat luta sig mot SHL-målvakter, Filip Gustavsson i fjol (Luleåmålvakten som nu är i Ottawas farmarlag) och Felix Sandström (då i Brynäs och nu i HV71) året före.

Att trion nu kommer från serien under är ingen nackdel – snarare tvärtom, enligt Landén:

- De har spelat lite mer än vad de målvakterna som kom från SHL hade gjort. Det känns lite bredare i år än vad det gjort tidigare. Alla tre är beredda att gå in och leverera.

ANNONS
TT

Fakta: JVM-målvakterna

Namn: Olle Eriksson Ek.

Ålder: 19.

Längd/vikt: 191 centimeter/82 kilo.

Klubb: Bik Karlskoga (utlånad av Anaheim).

Antal landskamper (junior- och pojk): 57.

Räddningsprocent denna säsong: 89,9 (Karlskoga), 88,7 (Juniorkronorna).

Namn: Samuel Ersson.

Ålder: 19.

Längd/vikt: 188/ 80.

Klubb: Västerås (draftad av Philadelphia).

Antal landskamper: 11.

Räddningsprocent: 94,1 (Västerås), 84,7 (Juniorkronorna).

Namn: Adam Åhman.

Ålder: 19.

Längd/vikt: 182/74.

Klubb: Oskarshamn (utlånad av HV71).

Antal landskamper: 26.

Räddningsprocent: 93,3 (Oskarshamn), 85,7 (Juniorkronorna).

Fakta: Så spelas JVM

Junior-VM spelas i Vancouver och Victoria den 26 december-5 januari.

Grupp A (Vancouver): Kanada, Tjeckien, Ryssland, Schweiz, Danmark.

Grupp B (Victoria): Sverige, USA, Finland, Slovakien, Kazakstan.

De fyra främsta i varje grupp går till kvartsfinal, jumbolagen möts i playoff för att undvika nedflyttning, bäst av tre matcher.

Sveriges gruppspelsmatcher:

27 december: Finland–Sverige (04.30 sv tid, SVT), 28 december: Slovakien–Sverige (00.30, TV4 och C More), 30 december: Sverige–USA (04.30, TV4/C More), 1 januari: Sverige–Kazakstan (00.30, SVT).

Slutspelet:

2 och 3 januari (kvartsfinaler, TV4 sänder Sverige), 4 och 5 januari (semifinaler, SVT sänder Sveriges eventuella match), 5 januari (bronsmatch, TV4), 6 januari (final, TV4).

ANNONS