Täbys Julia Croneld jublar efter sitt kvitteringsmål i finalen mot Kais Mora. Täby vann finalen med 7–4.

Täby historisk mästare: "Underbart"

Täby är, för första gången någonsin, svensk mästare i innebandy. I finalen mot Kais Mora vände skrällgänget underläge till en 7–4-seger efter två galna perioder.

|

Globen. 13000 på läktaren. Finaldags.

Men hockeyslutspelet mellan Djurgården och Frölunda får ursäkta – den här lördagen var det SM-finalerna i innebandy som lockade storpublik.

Först ut var damerna där Kais Mora ställdes mot Täby.

Och det publiken fick bevittna var en rysare: Täby låg under efter den första perioden, kom tillbaka med fyra mål i den andra, tappade nästan matchen i den tredje men kunde till slut säkra föreningens första SM-guld efter en 7–4-seger.

- Vi har trott på oss hela vägen. Vi sade redan innan semifinalen att vi är det bästa laget och det är vi ju uppenbarligen också, säger stjärnbacken Moa Tschöp till TT efter segern.

Hultgren gjorde första

För Kais Mora var det föreningens fjärde raka SM-final som resulterade i en förlust.

- Det känns inte alls bra det här. Det här var vårt år, vi har trott på det här hela säsongen. Det känns för jävligt, säger Moraforwarden Alexandra Terner.

Men trots att det var Täby som hade mest bollinnehav i den första periodens upptakt växte Mora in i matchen. När Johanna Hultgren gjorde ledningsmålet 17 minuter in i den första perioden var det inte orättvist – laget hade radat upp farliga chanser innan dess.

Hultgren var lagets bäste målskytt i grundserien med 45 mål, men hade inte riktigt hittat målformen hittills i slutspelet.

När hon fick öppet mål på sin egen retur var Hultgren dock säkerheten själv.

Målrik andra

Om den första perioden var präglad av kamp och tajt spel blev det fart på grejerna i den andra perioden: målen rasslade in under ett par kaotiska minuter.

I den åttonde minuten kvitterade Täbys Julia Croneld efter en tilltrasslad situation. Tre minuter senare gav Sara Attermo sitt Täby ledningen med 2–1, innan Täby efter ytterligare knappt tre minuter utökade ledningen med ännu ett mål.

Den här gången var det lagkaptenen Jennifer Stålhult som direktsköt in 3–1 från högerkanten.

Men det var inte slut där: ett chockat Kais Mora slarvade med ett uppspel och fick hjälplöst se Täby göra 4–1 bara för att tio sekunder senare reducera till 2–4 genom Moa Gustafsson.

TT: Vad sade ni egentligen till varandra i den första periodpausen?

- Vi behövde komma ner i anspänning. Vi sade att nu har vi spelat första perioden, nu går vi bara in och visar Mora. Och det gjorde vi också, säger Moa Tschöp.

Avgörandet

I den tredje perioden skulle nio månaders slit avgöras. Kunde Kais Mora vända och bryta finalspöket – laget hade förlorat tre raka finaler – eller skulle Täby ta föreningens första SM-guld?

Det blev Täby som gick vinnande ur finalen efter en tredje period som även den var dramatisk.

Ranja Varli såg ut att ha dödat matchen med sitt 5–2-mål. Men Mora gjorde både 3–5 och 4–5 genom Moa Andersson respektive Moa Gustafsson.

Med drygt fem minuter kvar på matchklockan gjorde Mora sedan sitt yttersta för att pressa in ett kvitteringsmål. Då gjorde i stället Varli ytterligare ett mål, det matchavgörande 6–4-målet.

- Jag lovade att jag skulle göra två mål innan matchen och det gjorde jag, säger hon efter segern.

TT: Hur viktigt var ditt 6–4-mål?

- Det var riktigt skönt. Då visste vi att nu är det över.

Laget hann även med att göra 7–4 i öppen kasse innan slutsignalen deklarerade Täby svensk mästare 2019.

- Det känns underbart. Nu ska vi fira i omklädningsrummet och fest i kväll, säger Varli.

Fakta: Damligans tio senaste mästarlag