Syskonen Theander tävlar om allt hemma

Syskonen Doris och Fritz Theander huserar bland den högsta eliten i Sverige i flera grenar hittills under inomhussäsongen i friidrott. Ute på tävlingarna coachar och hejar de på varandra men hemma tävlar de mot varandra istället.
– Jag får vara domare så att ingen står på tå när de mäter sig rygg mot rygg, säger mamma Therese Theander.

ANNONS
LocationVarberg||

Båda syskonen har presterat topp 10 resultat i Sverige i sina åldersklasser i flera olika grenar. Doris Theander som tävlar i F17 har gjort näst bäst resultat i femkamp i landet under säsongen och noterat de femte bästa resultaten i både längdhopp och 60 meter häck. Lillebror Fritz Theander som tävlar i P14 har gjort det tredje bästa resultatet på sjukamp i sin åldersklass och dessutom det fjärde bästa resultatet i kula och det näst bästa i tresteg.

16-åriga Doris är rutinerad för sin ringa ålder efter att ha tagit medalj på ungdoms-SM i mångkamp två år i rad. I höstas flyttade hon till Växjö för att gå på friidrottsgymnasiet men hon tävlar fortfarande för Varbergs Gif.

ANNONS

– Det är spännande att få träna med så många duktiga idrottare varje dag, säger Doris som tränar 8-10 pass i veckan på friidrottsgymnasiet.

Årets ungdoms-SM skulle egentligen gått i helgen men sköts fram med kort varsel till mars.

– Det har varit en del inställda tävlingar, framför allt förra året. Jag har lagt upp träningen för att vara formtoppad nu så vi får tänka om där.

Coachar lillebror

Fritz introducerades till friidrotten genom storasysters tävlingar. När det blev för tråkigt att bara titta på så började han också träna för fyra år sedan.

– Jag fastnade direkt för det. Det finns så många olika grenar så det finns alltid något att bli bättre på, säger Fritz Theander.

Coaching får han av storasyster som varit i samma lägen som honom tidigare.

– Det är kul att coacha honom speciellt när han också tävlar i mångkamp. Jag försöker hjälpa honom med sånt jag vet att jag själv gärna får hjälp med. Som hur han ska ändra sin ansats inför ett hopp eller hjälpa till med att filma.

Vid sidan om friidrottshallen erbjuds dock ingen hjälp eller coaching. Syskonen tävlar om precis allt.

– Det kan vara vem som kastar apport till vår hund längst eller vem som springer snabbast till bilen, säger Doris Theander.

ANNONS

– Jag får vara domare så att ingen står på tå när de mäter sig rygg mot rygg, säger mamma Therese Theander.

Om en månad är det dags för både USM och USM i mångkamp för Doris. Fritz är dock fortfarande för ung för att tävla i SM men får pröva sig mot de jämnåriga i Götalands-mästerskapen.

ANNONS