Anna Swenn-Larsson kom i mål som trea i Flachaus slalom i den alpina världscupen – men diskades sedan hon grenslat.
Anna Swenn-Larsson kom i mål som trea i Flachaus slalom i den alpina världscupen – men diskades sedan hon grenslat.

Swenn-Larsson trea – men diskades

Trea i mål i Flachaus slalom och Anna Swenn–Larsson firade vad hon då trodde var en av karriärens största framgångar. Men så kom det allra värsta beskedet: Svenskan diskvalificerades.

ANNONS
|

Swenn–Larsson, slagen av vinnaren, slovakiskan Petra Vlhová och amerikanskan Mikaela Shiffrin, lyfte i målområdet skidorna mot den nedsinglande snöflingorna.

Ögonen strålade av lycka och stolthet.

Där och då firade hon karriärens andra tredjeplats i slalom – i sin 100:e världscuptävling.

Men kort senare kom dråpslaget från arrangörerna. Anna Swenn–Larsson hade grenslat en port, diskvalificerades och plockades bort från resultatlistan.

"Supertråkigt"

- Jag kände inget, men grenslingen syntes och sådan är sporten. Klart att det är tråkigt, supertråkigt, men det är som det är.

ANNONS

- Jag får blicka mot nästa (tävling), säger Anna Swenn-Larsson.

I stället klev österrikiskan Katharina Liensberger upp på podiet som trea.

Swenn–Larsson låg tvåa efter det första åket, slagen endast av suveränen Shiffrin. Hon var bara 0,27 sekunder bakom amerikanskan.

- Det var ett superbra åk och nu ska jag vara tuff från start, ge mig själv chansen och verkligen våga gå för det. Det är kul att visa att man är med och att jag får ut åkningen som jag känt länge att jag haft inom mig, sade hon mellan åken till SVT.

Hansdotter femma

Frida Hansdotter, magsjuk och febrig inför tävlingen, kom femma. Den tidigare storslalomspecialisten Sara Hector, sist in till det andra åket och först ut i det, körde in nya poäng i slalomen. Hon kom 25:a, precis före Magdalena Fjällström. Ylva Stålnacke, Charlotta Säfvenberg och Emelie Wikström var några snäpp bättre som 17:e, 21:a och 22:a.

ANNONS

Det här gänget går en fajt om de två återstående platserna (Hansdotter och Swenn-Larsson är givna) i VM-laget. Framöver väntar träningsläger och den sista världscupslalomen före VM avgörs i Maribor den 1 februari.

Damernas VM-slalom i Åre körs den 16 februari.

Med Anna Swenn-Larsson, trots diskvalificeringen, och Frida Hansdotter som – om inget oförutsett inträffar – svenska medaljhopp.

TT

Fakta: Anna Swenn-Larsson

Född: 18 juni 1991.

Klubb: Rättviks SLK.

Disciplin: Slalom.

Främsta meriter i världscupen: Trea i Åre 2014, tre gånger bland topp-5, 25 gånger bland topp-10.

Främsta meriter i mästerskap: Femma i OS 2018.

Aktuell: Trodde att hon tagit karriärens andra pallplats när hon kom ned som trea i Flachaus kvällsslalom. Kort senare diskades hon sedan det visat sig att hon grenslat en port.

ANNONS