Norska duon Aksel Lund Svindal och Kjetil Jansrud tog en dubbelseger i VM-störtloppet i Åre.
Norska duon Aksel Lund Svindal och Kjetil Jansrud tog en dubbelseger i VM-störtloppet i Åre.

Svindal tog VM-silver i sista loppet

Det var så nära det perfekta slutet det gick och en symbolisk andraplats bakom landsmannen Kjetil Jansrud. Aksel Lund Svindal avslutade karriären med ett VM-silver.

ANNONS
|

Var det rätt att köra eller inte?

Åsikterna gick isär efter det dimmiga och snöiga VM-störtloppet i Åre.

- Jag tycker att det var lite synd att köra i dag, säger italienaren Christian Innerhofer, besviken över sin elfteplats.

- Vi gillar att tävla åkare mot åkare, men i dag var det mer åkare mot vädret.

ANNONS

Bruten hand

I det norska lägret var stämningen inte oväntat betydligt muntrare. Veteranen Aksel Lund Svindal, 36, och den några år yngre arvtagaren Kjetil Jansrud, 33, var i en klass för sig i det förkortade störtloppet.

- Det var ett svårt val att köra eller inte, säger Jansrud.

- Som vinnare i dag är jag inte rätt person att kommentera om det var rätt eller inte, men jag sitter här som en väldigt glad man.

Jansrud körde först av norrmännen och tog en stor ledning i mål. Men Aksel Lund Svindal, som haft knäproblem under vintern, gav allt en sista gång, i en sista kamp mot klockan.

Och missade ett sista VM-guld med två ynka hundradelar.

- Jag är väldigt glad. Rollerna var ombytta på OS i fjol, då tog jag guld precis före Kjetil. Så det är perfekt, säger Svindal.

ANNONS

Norrmannen debuterade i världscupen redan 2001 och har, silvermedaljen inräknad, sedan dess skrapat ihop bland annat 13 mästerskapsmedaljer och 36 världscupsegrar.

- Mitt första VM var 16 år sedan… så det har varit en lång resa, men en fantastisk resa, säger han.

- Jag tvingas ju inte sluta, men med alla faktorer sammanräknade är det ett bra val och jag tror att jag kommer att vara nöjd med beslutet även i morgon när jag vaknar.

Det blev ett perfekt slut för Svindal – och ett skönt plåster på såren för Kjetil Jansrud, som bröt handen i Kitzbühel för knappt två veckor sedan och höll på att missa VM helt. Jansrud kallar det lite skämtsamt för "payback" efter OS-störtloppet i fjol.

- Det var likadant i OS, det är alltid speciellt att dela pallen med en lagkamrat. VI har gjort det några gånger och det är alltid en ära, aldrig något som man kan ta för givet, säger han.

ANNONS

Vincent Kriechmayr, Österrike, som tog silver i super-G:n, slutade på bronsplatsen, 33 hundradelar bakom Jansrud.

Monsén nära poäng

Felix Monsén blev bäste svensk på 16:e plats, bara en placering från topp 15 som hade inneburit världscuppoäng i VM-loppet.

- Det är bittert, det måste jag säga om jag ska vara ärlig. Jag hade satsat på topp 15 och världscuppoäng, säger han.

- Att det blir en plats utanför och det handlar om hundradelar är det så klart surt. Men jag är superglad. Att jag gör ett så bra åk, här, det är sjukt coolt.

Olle Sundin kom 34:a, Filip Platter 44:a och Alexander Köll 45:a.

TT

Fakta: Aksel Lund Svindal

Född den 26 december 1982 i Lørenskog, i Akershus, Norge (36 år).

Främsta meriter:

VM (9 medaljer): guld i störtlopp 2007 och 2013, guld i storslalom 2007, guld i kombination 2009 och 2011, silver i kombination 2005 och i störtlopp 2019, brons i super-G 2009 och 2013.

OS (4): guld i super-G 2010 och störtlopp 2018, silver i störtlopp 2010, brons i storslalom 2010.

Världscupen: debut 2001. Totalseger i världscupen 2008 och 2009 samt åtta grentitlar (fem super-G, två störtlopp, en storslalom och en kombination). 386 världscupstarter, varav 36 segrar och totalt 80 pallplatser.

ANNONS