SvFF: "Otäckt mycket" hat mot Durmaz

Svenska fotbollförbundets polisanmälan om bland annat hot mot Jimmy Durmaz har lämnats över till polisens aktionsgrupp mot idrottskriminalitet. Förbundet har försökt att sålla bland de tiotusentals kommentarerna för att dokumentera hot och hatiska meddelanden, och lämnat över ett antal till polisen.

ANNONS
|

Cirka 40000 kommentarer har skrivits på Durmaz Instagramkonto, de flesta positiva. Till det tillkommer också privata meddelanden och mejl som skickats till Durmaz efter förlusten mot Tyskland. I mängden finns ett antal hotfulla och hatiska meddelanden som nu lämnats över till polisens särskilda aktionsgrupp för idrottsrelaterad kriminalitet.

- Vi försöker att skärmdumpa av så mycket som möjligt för att ge polisen stöd för utredningen, säger Svenska fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman till TT.

ANNONS

"Otäckt mycket"

- Vi hittar otäckt mycket. Det täcker in de flesta rubriceringar, från olaga hot till ofredande och hets mot folkgrupp. Men det är upp till polisen att bedöma hur de väljer att rubricera det och lägga upp sin förundersökning, fortsätter han.

Antalet kommentarer och meddelanden är nu så många att det inte går att söka igenom allting i jakt på negativa kommentarer, säger Fredman.

- Det handlar kanske om ett 20–30-tal kommentarer och meddelanden som vi skickat iväg till polisen. Men vi har inte möjlighet att gå igenom den oändliga mängd kommentarer som finns både på Instagram och på olika sajter.

Polisen får ta vid

Martin Fredman hoppas att polisen ska fortsätta med att söka av flödet av meddelanden.

- Polisen har ju it-tekniker som kan gå bakåt och leta på ett helt annat sätt. Nu hoppas vi att polisen lyckas ta vissa delar av det här i mål och att faktiskt någon kan lagföras för det, så att det blir en markering för att detta inte är okej på något sätt.

ANNONS

Samverkan med polisen har fungerat "oerhört väl", säger Martin Fredman.

- Polisen har svarat upp och hjälper till och det tycker vi är fantastiskt bra. Det är nog ingen som missat hur laget står upp bakom Jimmy och nu är det bara att hoppas att rättssamhället gör likadant.

TT

ANNONS