Sverige är vidare till EM-final. Arkivbild.
Sverige är vidare till EM-final. Arkivbild.

Sverige till final – jagar första EM-guldet

Lag Hasselborg visade upp ett storartat spel i semifinalen mot Ryssland i EM i curling. I sin tredje raka EM-final, mot obesegrade Schweiz, har man nu chansen på första guldet.

ANNONS
|

De storspelande svenskorna lyckades knipa hela fyra poäng i den andra omgången och gick upp till en tidig 4–0-ledning. De regerande OS-mästarna stal sedan en etta i den sjätte omgången och skapade sig ett rejält grepp om finalplatsen med 6–1.

I grundomgången, där Sverige drogs med sjukdomar och förlorade två av nio matcher, blev det en knapp 8–7-seger mot Ryssland.

Nu gav sig ryskorna efter den nionde omgången och lag Hasselborg vann med 7–4.

- Vi hade favör av sista sten tidigt i matchen och kunde komma in och kontrollera. Det gjorde vi verkligen och tog en tidig fyra, men det var fokus matchen genom, säger Anna Hasselborg i en intervju med Svenska curlingförbundet.

ANNONS

I lördagens final ställs Sverige mot obesegrade Schweiz som vann sin semifinal mot Tyskland med 6–4, det också efter nio omgångar. För lag Hasselborg är det tredje raka finalen i EM, men ännu saknas guldet.

- Nu kommer vi inte ha favör av sista sten i början av matchen då de går obesegrade. Det gäller verkligen att sätta mycket press på varje spelare i laget och spela ut dem på fyra positioner, säger Hasselborg.

Även Sveriges herrar, lag Edin, är klara för EM-final, mot Skottland.

TT

ANNONS