Lisa Dahlkvist tas emot av pressen vid svenska fotbollslandslagets ankomst till Schiphol i Amsterdam.
Lisa Dahlkvist tas emot av pressen vid svenska fotbollslandslagets ankomst till Schiphol i Amsterdam.

Sverige på plats för EM-festen: "Äntligen"

De svenska stjärnorna har landat i Nederländerna. Nu börjar uppladdningen inför fotbolls-EM på allvar.

ANNONS
|

Det svenska laget har rest till Nederländerna i olika omgångar under tisdagen. Den första gruppen lämnade Arlanda vid halv två, resten åkte från Linköping, Göteborg och Malmö något senare.

Ett journalistuppbåd mötte spelarna mitt bland nyfikna och förvirrade resenärer i ankomsthallen.

- Det känns kul att äntligen vara på plats, säger Dahlkvist, som tillbringade de två sista lediga dagarna hemma hos familjen i Örebro.

ANNONS

- Man är jättesugen på att träna, man har ju varit ledig nu. Så nu får det gärna börja.

Tyskland först

Nu väntar sex dagars uppladdning vid EM-basen i Arnhem, innan första matchen som spelas mot Tyskland i Breda på måndag. Den första gruppspelsmatchen blir en repris på OS-finalen i ifjol, då Sverige tog silver efter förlust med 1–2.

30-åriga Dahlkvist var en av medaljhjältarna för Sverige, med sin iskyla från straffpunkten i både kvarts- och semifinalerna. Nu ser hon fram emot ytterligare ett mästerskap.

- Personligen känns det väldigt kul för nu när man är äldre så känner man ju att man måste ta tillvara på den här tiden, och formen man har.

- Det har känts väldigt bra under lägret i Göteborg, och med föregående år så har jag själv ganska höga förväntningar på laget. Jag hoppas att vi går långt.

ANNONS

Sundhages sista

För Pia Sundhage var flygturen från Arlanda till Schiphol – ytterligare ett par timmar innan resten av laget – början på slutet för hennes tid som förbundskapten. Efter fem år på posten gör hon nu sitt sista mästerskap, och hoppas kunna bärga sitt första guld som svensk coach.

Under lägret i Göteborg erkände hon att den vetskapen emellanåt kommer i kapp henne, och att hon försöker att njuta så mycket som möjligt och att ta tillvara på varje ögonblick.

Tillsammans med resten av landslagledningen körde hon medvetet slut på sina spelare under den sista veckan av uppladdning i Sverige.

- Nu när vi kommer ner ska vi fortsätta att köra ganska lugnt. Jag litar fullt på Helena Andersson (fysiolog) som har förberett oss för andra mästerskap. Och det gör spelarna också. Allt går enligt plan.

Hoppas på repris

Upplägget på lägret har varit samma som inför EM 2013, då Sverige gick till semifinal på hemmaplan men där förlorade mot Tyskland, och förra årets silver-OS. Inför VM i Kanada 2015 formtoppade Sverige på annorlunda vis. Och då gick det också betydligt sämre. Sverige tog sig med nöd och näppe vidare från gruppspelet och föll sedan direkt mot Tyskland – igen – i åttondelen.

ANNONS

- 2015 hade vi inte chans till det. För då spelade många i allsvenskan dagen innan vi samlades. Och dessutom var spelarna inte helt friska. Men det här ligger i linje med vad vi gjorde inför OS.

- Det kommer att behövas. Det såg vi inte minst under OS där det ju blev galet med förlängningar och straffar och ändå lyckas vi spela vår bästa fotboll i finalen, faktiskt. Trots bara två dagars vila efter semin. Så hoppas vi att det ska bli lika pigga ben och lika bra fotboll den här gången, säger Sundhage.

TT

Fakta: Så spelas fotbolls-EM

Fotbolls-EM 2017 spelas i Nederländerna mellan den 16 juli och den 6 augusti. I år är det första gången som turneringen spelas med 16 lag, i stället för tolv.

Sverige spelar i grupp B med Tyskland, Italien och Ryssland.

Måndag den 17 juli: Tyskland–Sverige, Breda, avspark 20.45.

Fredag den 21 juli: Sverige–Ryssland, Deventer, avspark 18.00.

Tisdag den 25 juli: Sverige–Italien, Doetinchem, avspark 20.45.

Övriga grupper

Grupp A: Nederländerna, Norge, Danmark, Belgien

Grupp C: Frankrike, Island, Österrike, Schweiz

Grupp D: England, Skottland, Spanien, Portugal

Kvartsfinal 1, lördag den 29 juli: A1–B2, Doetinchem.

Kvartsfinal 2, lördag den 29 juli: B1–A2, Rotterdam.

Kvartsfinal 3, söndag den 30 juli: C1–D2, Tilburg.

Kvartsfinal 4, söndag den 30 juli: D1–C2, Deventer.

Semifinaler, torsdag den 3 augusti:

Vinnaren från kvartsfinal 1–vinnaren från kvartsfinal 4, Enschede.

Vinnaren från kvartsfinal 2–vinnaren från kvartsfinal 3, Breda.

Final, söndag den 6 augusti, Enschede, avspark 17.00.

Fakta: Sverige i EM

Så här har det gått för Sveriges fotbollsdamer i Europamästerskapen genom åren:

EM 2013: Brons

EM 2009: Kvartsfinal

EM 2005: Brons

EM 2001: Silver

EM 1997: Brons

EM 1995: Silver

EM 1993: Missade EM-slutspel

EM 1991: Missade EM-slutspel

EM 1989: Brons

EM 1987: Silver

EM 1984: Guld

ANNONS