Sveriges Hampus Wanne mot Ungerns målvakt Roland Mikler under en landskamp i januari. Nästa år möts landslagen igen, i handbolls-VM:s gruppspel. Arkivbild.
Sveriges Hampus Wanne mot Ungerns målvakt Roland Mikler under en landskamp i januari. Nästa år möts landslagen igen, i handbolls-VM:s gruppspel. Arkivbild.

Sverige mot Vranjes i VM: "Vi är starkast"

Flera bekanta lag och ett väldigt bekant ansikte. Sverige fick en på pappret bra lottning till herrarnas handbolls-VM 2019. "Som det är i dag är vi det starkaste laget", säger Sveriges förbundskapten Kristján Andrésson.

ANNONS
|

VM avgörs i Tyskland och Danmark och Sverige känner igen de flesta av motståndarna sedan tidigare.

Tre av lagen i grupp D – Qatar, Argentina och Egypten – fanns också i Sveriges grupp i VM förra året. Och positivt för Sverige: den gången blev det idel svenska storsegrar.

Toppseedat Sverige

"Vi har en toppseedning av en anledning och vi ska leva upp till de resultat vi har presterat i de senaste mästerskapen. Det är en press på oss som vi vill ha och som vi ska leva med. Man förväntar sig att vi är ett lag som slåss om topplaceringarna i gruppen", säger Sveriges förbundskapten Kristján Andrésson till Svenska handbollsförbundets hemsida.

ANNONS

De sista två lagen i gruppen, som har Köpenhamn som spelort, är Angola och Ungern. Det sistnämnda landslaget leds av tidigare svenska landslagsstjärnan Ljubomir Vranjes. Efter besvikelsen i EM i januari, då Ungern åkte ut utan att ha tagit en enda poäng, kvalade Vranjes lag in till VM genom kvalseger mot Slovenien.

"Oskrivet kort"

Sverige mötte också Ungern i ett dubbelmöte inför EM. Det slutade med en oavgjord match och en knapp svensk seger.

Angola, lägst seedat av lagen, är det som Sverige har minst koll på.

"Angola är ett mer oskrivet kort men vi ska nog hinna få information om dem också. Eftersom vi har gjort ett bra jobb i förväg gav det oss toppseedning och därmed slapp vi lag som Frankrike och Danmark", säger Kristján Andrésson.

Noterbart i övrigt är att Sydkorea och Nordkorea ställer upp med ett gemensamt landslag i VM.

TT

Fakta: Handbolls-VM 2019

Handbolls-VM för herrar avgörs den 9–27 januari 2019 i Tyskland och Danmark.

Spelorter är Berlin, Köln, Hamburg, München, Herning och Köpenhamn. VM-finalen spelas i danska Herning. Totalt deltar 24 lag.

Grupp A (huvudort Berlin): Frankrike, Ryssland, Tyskland, Serbien, Brasilien, Korea.

Grupp B (München): Spanien, Kroatien, Makedonien, Island, Bahrain, Japan.

Grupp C (Herning): Danmark, Norge , Österrike, Tunisien, Chile, Saudiarabien.

Grupp D (Köpenhamn): Sverige, Ungern, Qatar, Argentina, Egypten, Angola.

ANNONS