Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristian Karlsson under EM i höstas.

Sverige hoppas skrälla bakom Kina

Det är 18 år sedan senast som Sverige slog Kina i lag-VM i bordtennis. Att det ska ske igen i VM i Halmstad är en utopi.

I guldlaget 2000 ingick Jan-Ove Waldner och Jörgen Persson. Så stora världsstjärnor har inte Sverige i dag.

- Men det är första gången på drygt 13 år som vi har två spelare på topp 20 på rankningen, säger Sverigeettan Kristian Karlsson.

Han är rankad 19:e och Mattias Karlsson 20:e i världen just nu. Det är de som ska leda det svenska laget i VM i Halmstad, som startar på söndag.

- Det är jag och Mattias som ska visa att vi klarar av att ta ansvaret och leverera som de bättre och mer rutinerade spelarna, säger Karlsson.

Han berättar det inte själv, pratar bara om skavanker i truppen inför VM-starten, men faktum är att det finns frågetecken för hans VM-medverkan på grund av ryggskott.

Förbundskaptenen Ulf Carlsson sade på onsdagen att Kristian Karlsson blivit bättre och att man hoppades att han skulle bli redo till söndagens VM-start.

Målet kvartsfinal

Målet för det svenska laget är en kvartsfinalplats. Det uppnådde man i det senaste mästerskapet i Kuala Lumpur 2016 och även 2012.

- Senast var det en skräll att vi gick så långt. Nu är vi ju faktiskt lite bättre, på papperet, och hoppas kunna upprepa den framgången. I Kuala Lumpur stötte vi på Kina i kvartsfinalen och då blir det ju svårt. Lyckas vi gå till kvartsfinal i år möter vi helst inte Kina igen. Det är för mycket som ska klaffa för att man ska slå dem, säger han.

Kina har dock halkat ner till andra plats på rankningen, Tyskland är världsetta.

- Det har kommit ett nytt rankningssystem som kanske inte gynnat Kina som det gynnat Tyskland. Vi får se efter VM om Kina har kvar sin överlägsenhet. De har ju inte förlorat någon stor titel på länge.

Kinas herrlag har inte förlorat någon VM-final sedan 2000.

Inleder med nyckelmatch

Sverige inleder gruppspelet i VM mot Rumänien på söndag.

- Det gäller att vi levererar från början mot Rumänien som jag ser lite som en nyckelmatch. Får vi en bra start har vi något att falla tillbaka på när vi möter de svåra lagen, säger Karlsson.

- Världsettan Tyskland blir tuffast att rå på, så är det ju. Och Hongkong, som är rankad tvåa i gruppen, är bra. Sen är det varningstecken för Slovenien som vi förlorade mot i EM.

Vill ha revansch

Sverige hade medaljförhoppningar inför EM i höstas, men de sprack när Slovenien vann kvartsfinalen.

- Det gillade vi inte och nu vill vi ha revansch. Jag och Anton Källberg har faktiskt spelat ganska bra mot deras bästa spelare, Bojan Tokic, i Bundesliga den senaste säsongen. Jag tror att jag har slagit honom två eller tre gånger och Anton har också slagit honom. Om vi stoppar Tokic ska vi rå på Slovenien.

Det sjätte laget i gruppen är Egypten.

Att få spela ett VM i Sverige ser Kristian Karlsson verkligen fram emot.

- Det blir kul och spännande med mycket publik och stort pådrag från medierna, som vi inte är vana vid, säger han.

- Nu får vi chansen att visa vad vi kan och försökta lyfta fram sporten i Sverige.