Sebastian Samuelsson drog en chansning på sista skyttet – den gick inte hem.
Sebastian Samuelsson drog en chansning på sista skyttet – den gick inte hem.

Sverige femma efter Samuelssons chansning

Det blev ingen premiärmedalj – men det blev en bra start på mästerskapet ändå. Femteplatsen i mixedstafetten ansågs av samtliga svenska skidskyttar vara en klart godkänd start på hemma-VM.

ANNONS
|

Inför det sista, stående, skyttet såg det ut att finnas en viss mikroskopisk chans på en svensk medalj. Även om avståndet upp till tredjeplacerade italienaren Dominik Windisch var halvminuten stort så kom samtidigt Sebastian Samuelsson in till en snöig men inspirerande syn på skjutvallen.

- Jag har så bra koll när jag kommer in att jag ser att om han (Windisch) skjuter en bom till så får han en straffrunda. Man hoppades på det ljudet men det blev inte så, säger Samuelsson.

ANNONS

Med den synen, och vetskapen att medaljchansen inte var helt igensnöad, drog det svenska mixedstafettankaret en chansning.

- Jag skjuter snabbare än jag normalt sett skulle gjort, skjuter jag fullt på 20 sekunder så finns det en liten chans på slutvarvet. Jag sköt snabbare än vad jag egentligen klarar av, säger Samuelsson, som fick använda samtliga tre extraskott för att undvika straffrunda.

- Men hade jag skjutit fullt och skjutit en normal serie hade det ändå inte räckt. Det var en chansning.

Skarpskjutande damer

Tidigare i loppet hade Sverige fått en strålande inledning på skjutvallen.

Linn Persson sköt både snabbt och fullt – och Hanna Öberg följde i hennes spår. Även om det blev en bom i liggande imponerande hon stort i stående där hon sköt på 21 sekunder – klart snabbast i fältet.

- Jag är nöjd med min sträcka. Framför allt med skyttet, och då med stående som kanske var en av de bättre serierna jag har gjort. Det är något jag verkligen kommer att ta med mig, säger Hanna Öberg, som redan i morgon får en ny chans i sprinten.

ANNONS

För Linn Persson gällde samma sak:

- Jag är jättenöjd att jag fick den starten och att jag kunde skjuta så bra som jag gjorde. Skönt att få ha gjort det här loppet och komma igång med VM.

Mittemellan till slut

Damduons strålande skytte lyckades dock inte upprepas av Jesper Nelin på tredjesträckan. Fem missade skott innebar att Sverige dalade från en fjärdeplats vid andra växlingen till en sjätteplats vid den tredje.

I slutändan blev det varken fågel eller fisk utan mittemellan – en femteplats – drygt en och en halv minut efter det norska laget, som tog hem världsmästerskapets första guldpeng före Tyskland på andraplatsen och Italien på tredje.

- Jag tycker vi gör en bra stafett. Vi är med och krigar om medaljerna i nästan hela stafetten så att jag tycker det var en väldigt bra insats, säger en belåten Samuelsson.

ANNONS

TT: Var det här starten på VM du hade önskat dig?

- Ja, det var en jättebra start. Nu är premiärnerverna borta och det var en bra stafett.

TT

Fakta: Så fortsätter skidskytte-VM

8 mars: sprint, damer (16.15).

9 mars: sprint, herrar (16.30).

10 mars: jaktstart, damer (13.45), herrar (16.30).

12 mars: distans, damer (15.30).

13 mars: distans, herrar (16.10).

14 mars: singelmixedstafett (17.10).

16 mars: stafett, damer (13.15), herrar (16.30).

17 mars: masstart, damer (13.15), herrar (16.00).

ANNONS