Svenskt rekord krävdes för att slå Johan Untersteiner i finalen i Sprintermästaren

Johan Untersteiner nosade på sin första seger i Sprintermästaren. Det krävdes svenskt rekord av Don Fanucci Zet, körd av Örjan Kihlström, för att knäcka hemmahoppet i miljonloppets final.
– Jag kan utmana om segern om jag får luckan tidigare, säger Johan Untersteiner.

ANNONS
|

Den 50:e upplagan av Sprintermästaren var inte som de 49 tidigare. För första gången fick ingen publik finnas på Halmstadtravet på grund av coronapandemin.

Därför fick Don Fanucci Zet, Örjan Kihlström och tränaren Daniel Redén bara segerdefilera inför en handfull fotografer och funktionärer i stället för att hyllas av 10 000–12 000 åskådare.

Men glädjen var stor ändå efter Redéns andra seger på tre år i Halmstadtravets storlopp med 1,2 miljoner kronor till segraren. Vinnartiden 1.09,6 var dessutom nytt svenskt rekord över 1 609 meter.

– Det här är otroligt stort. Det är vårt lilla hemmabygge som har blivit så här bra. Vi hade pappan och vi hade mamman, bara det gör saken väldigt, väldigt bra, säger Daniel Redén.

ANNONS

Ovanlig korsning

Don Fanucci Zet är något så ovanligt som en korsning mellan en travhingst och ett passgångarsto.

Daniel Redén har varit rubrikernas man på sistone efter härvan kring Elitloppsvinnaren Propulsion, som utreds för att ha tävlat nervsnittad – vilket inte är tillåtet i Sverige – sedan 2015, då hästen inte fanns hos Redén utan i USA.

Nu fick Solvallatränaren jubla över en ny storseger. Redén och Örjan Kihlström vann Sprintermästaren även 2018 med Perfect Spirit.

Vad betyder Sprintermästaren för dig?

– Jättemycket. Det här vill alla vinna, så är det, och jag har haft förmånen med så fina hästar att få vinna två gånger. Men nu med en svenskfödd, egenuppfödd – det är stort, säger Daniel Redén.

Örjan Kihlström, som vann Sprintermästaren för sjätte gången som kusk, säger så här om Don Fanucci Zet, som fick sitt genombrott så sent som i våras:

– Hästen är fantastiskt fin. Han är otrolig. Han är så komplett, han är startsnabb om man vill köra, speedig och stark. Ett riktig proffs helt enkelt. Avslappnad är han också.

"Hästen gör det jättebra”

Hemmahoppet Johan Untersteiner pressade dock Don Fanucci Zet in på mållinjen med Guzz Mearas. Halmstadekipaget, som tidigare hade vunnit det andra försöksheatet, spurtade starkt till andra plats och 600 000 kronor i prispengar.

ANNONS

Är det roligt att vara tvåa?

– Nja, man vill ju vinna och hästen gör det jättebra, svarar Johan Untersteiner och fortsätter:

– Hästen var i mitt tycke seg i försöket och det var stor skillnad i finalen. Han tog i rejält från start och jag körde medvetet invändigt.

Untersteiner och Guzz Mearas tillbringade en stor del av loppet i tredje par invändigt.

– Jag fick fritt lite för sent. Det var små marginaler och jag kan utmana om segern om jag får luckan tidigare, menar Johan Untersteiner.

Tuff resa för Usain Töll

Den andra Halmstadhästen i finalen, Usain Töll med sin nye tränare Wilhelm Paal i sulkyn, tröttnade med 300 meter kvar efter en tuff resa utvändigt ledaren.

Ingen publik fick vara på plats – men det hindrade inte en hel del travfantaster från att, av sociala medier att döma, samlas och se tävlingen på storbilds-tv på olika håll i Halmstad.

En större grupp hästägare, sponsorer och andra intresserade följde till exempel loppet samtidigt som de åt en trerätters supé på Hotel Tylösand.

LÄS MER:Nordströms revansch – en seger med Sisu i Stosprintern

LÄS MER:Trotjänarnas sorg över den inställda publikfesten

LÄS MER:Sprintermästarens 50 år: Från världsrekord och skrällar till vinnaren som dog

ANNONS