Sveriges Emil Bemström i JVM-kvartsfinalen mot Schweiz i Victoria.
Sveriges Emil Bemström i JVM-kvartsfinalen mot Schweiz i Victoria.

Svenskt JVM-fiasko: "Helt värdelöst"

Nollat mot Schweiz i kvartsfinal och sämsta JVM-resultatet på 13 år. Efteråt var besvikelsen stor hos Juniorkronorna.

ANNONS
|

För merparten av spelarna blev det här sista natten med gänget.

Juniortiden är över och förhoppningen om att vinna JVM-guld för Sverige är borta.

- Vi ska vara som bäst när det gäller och det var vi inte. Vi spelade inte efter våra styrkor och det känns surt att det ska behöva bli så när det handlar om en kvartsfinal, sade lagkaptenen och backbjässen Erik Brännström.

ANNONS

Vegas/Chicago-backen var med och förlorade i final mot Kanada förra året och nu var han och flera andra ute efter revansch.

Men när semifinalerna spelas i Vancouver på torsdag och medaljkampen spetsas till finns inte Sverige med.

Upprepade sig

Det har inte hänt på 13 år. Den gången avgjordes JVM också i den kanadensiska delstaten British Columbia med Vancouver som huvudort och Sverige föll i kvartsfinal mot Finland.

Den här gången fick Sverige inte ens spela i Vancouver då gruppspelet och kvartsfinalen avgjorts i närliggande Victoria på Vancouver Island.

I den mixade zonen efteråt, där spelarna möter pressen, var det molokna svenska spelare.

- Man känner sig tom. Besviken och ledsen, sade forwarden Rickard Hugg.

Han var en av fem svenska spelare som drabbades av magsjuka inför den sista gruppspelsmatchen och blev frisk först dagen före kvartsfinalen.

- Energimässigt kändes det bra, jag kände mig pigg. Men jag gjorde min sämsta match i VM. Det är alldeles för dåligt att det kommer i den här matchen. Bedrövligt, sade han.

ANNONS

Blekt och nervöst

Svenskarna uppträdde blekt och nervöst. Det var bara målvakten Samuel Ersson som kom upp i normal klass. Han stod för en rad vassa räddningar och höll Sverige kvar i matchen.

Schweiz gjorde sina mål i första och andra perioden. Yannick Bruschweiler sköt 1–0 i slutet av den första sedan han solokört från egen zon och fått avsluta djupt in i den svenska zonen.

Luca Wyss gjorde 2–0 efter 13.59 av den andra perioden, i samma sekund som svenskarna blev fulltaliga efter en utvisning.

Juniorkronorna skapade en del chanser, framför allt i tredje perioden, men schweiziske målvakten Luca Hollenstein storspelade och tog samtliga 41 svenska skott. Svenskarna hade också fem numerära överlägen utan att få utdelning.

Efter fyra raka gruppspelssegrar och 48 segrar i rad under senaste tolv åren var svenskarna som vanligt gruppspelskungar. Men i slutspelet har Juniorkronorna under de här åren bara varit bäst en gång, 2012.

- Vi åkte inte hit för att åka ur i kvartsfinal, så det är ett stort misslyckande, sade Erik Brännström som tillsammans med forwarden Emil Bemström blev bästa målskyttar i turneringen med fyra mål.

ANNONS

Mot Schweiz kammade de och hela laget noll.

Victoria, TT:s utsände

Fakta: Sveriges JVM-placeringar

2019: ut i kvartsfinal.

2018: Silver.

2017: Fyra.

2016: Fyra.

2015: Fyra

2014: Silver.

2013: Silver.

2012: Guld.

ANNONS