Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Truls Möregårdh är vidare till åttondelsfinal i bordtennis-VM efter seger mot tysken Patrick Franziska. Bilden är från den tidigare matchen mot Chuang Chih-Yuan.
Truls Möregårdh är vidare till åttondelsfinal i bordtennis-VM efter seger mot tysken Patrick Franziska. Bilden är från den tidigare matchen mot Chuang Chih-Yuan. Bild: Per Hällström

Svenskarna till åttondel: "Fantastisk känsla"

Både Truls Möregårdh, 19, och Kristian Karlsson, 30, svarade för fina insatser när de tog sig vidare till åttondelsfinal vid bordtennis-VM i Houston.

Tyske Patrick Franziska, rankad 14 i världen, har varit som ett rött skynke för svenska spelare vid flera tillfällen. När han tog första set mot Truls Möregårdh med 11–3 hade historien kunnat upprepa sig.

Men Möregårdh behöll lugnet och visade upp stort självförtroende, vilket gjorde att han tog över matchen nästan helt och hållet. Svensken vann tre raka set och det såg väldigt bra ut.

– Han ändrar taktiken hela tiden och gör det svårt för mig, sade Truls Möregårdh efter matchen.

Det gjorde att Möregårdh inte kunde slappna av, men på mer tur än skicklighet reducerade Franziska till 3–2. Möregårdh visade hög kvalitet på bollduellerna och gick fram till ledning med 8–5 i sjätte set. Men när tysken gav inte upp, tog fem raka bollar och tog sig via 12–10 till skiljeset.

"Fantastisk känsla"

Möregårdh gick på nytt fram till 8–5. Det hjälpte inte. Tysken tog ännu en gång fem raka poäng och skaffade sig två matchbollar.

– Det var mentalt tufft men jag kände att jag skulle kunna vända, säger Truls Möregårdh.

Svensken räddade första matchbollen tack vare en otagbar kantboll och vann därefter resten av bollarna. Möregårdh var så trött att han inte ens orkade göra sin sedvanliga segergest.

– Just nu är det bara en fantastisk känsla och jag har inte en aning om vem jag möter i nästa match. Detta är nog en av mina bättre vinster, säger Truls Möregårdh.

Karlsson mötte Cassin

Kristian Karlsson ställdes mot Mattias Falcks överman, Alexandre Cassin från Frankrike. Båda spelarna gick på i högsta sluggertempo och i första set hann Kristian Karlsson helt enkelt inte med.

– Han försökte låsa mig, returnerade väldigt bra och jag tvingades till att attackera ännu mer, säger Kristian Karlsson.

Andra set blev på sätt och vis avgörande. Karlsson låg under med 9–8, men kunde ta hem setet med 12–10.

Därefter öste svensken på i ännu högre tempo och vann med 4–2 i set. I sjätte set bjöd Kristian Karlsson på sitt hittills bästa spel i turneringen och vann det med enkla 11–3.

Kan få möta varandra

Det innebär att två svenskar spelar åttondelsfinaler i singel. Karlsson får där möta Quadri Aruna från Nigeria och Möregårdh sydkoreanen Lim Jong-Hoon. Skulle de två svenskarna vinna ställs de mot varandra i en kvartsfinal.

Tidigare under dagen gick de båda även till åttondelsfinal i herrdubbeln. Möregårdh i par med Anton Källberg och Karlsson tillsammans med Mattias Falck.

Linda Bergström föll däremot mot världsfyran Wang Manyu från Kina i fyra raka set. De tre första seten var jämna och Bergström hade en setboll i första, som hon dock inte lyckades förvalta.

Kristian Karlsson är som andra svensk vidare till åttondelsfinal i bordtennis-VM. Bilden är från en tidigare match under mästerskapet.
Kristian Karlsson är som andra svensk vidare till åttondelsfinal i bordtennis-VM. Bilden är från en tidigare match under mästerskapet. Bild: Per Hällström

Fakta: Bordtennis-VM – tredje omgången

Herrsingel

Truls Möregårdh–Patrick Franziska, Tyskland 4–3 (3–11, 11–7, 11–8, 11–6, 9–11, 10–12, 13–11).

Kristian Karlsson–Alexandre Cassin, Frankrike 4–2 (5–11, 12–10, 11–7, 11–8, 7–11, 11–3).

Damsingel

Wang Manyu, Kina–Linda Bergström 4–0 (12–10, 11–6, 11–8, 11–2).