Linn Blohm och Anna Lagerquist är två nyckelspelare för att Sverige ska kunna matcha ett kvickt Sydkorea i kvartsfinalen.
Linn Blohm och Anna Lagerquist är två nyckelspelare för att Sverige ska kunna matcha ett kvickt Sydkorea i kvartsfinalen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Svenska veteranerna: Det är ett drömscenario

Carin Strömberg och Linn Blohm är tillsammans inne på sitt 17:e mästerskap. Båda har spelat OS förut – och åkt ut i kvartsfinal. Nu får de chans till revansch mot Sydkorea.
– Sättet som vi tagit oss till kvartsfinalen är en av de största bedrifterna vi har gjort, säger Linn Blohm.

ANNONS

På förhand lät det ungefär så här: Vi har en tuff grupp, det kommer att bli svårt att gå vidare, vi ska vara nöjda med slutspel.

I efterhand såg det ut så här: Två förkrossande vinster mot Spanien och ryska laget, en oavgjord mot guldfavoriten Frankrike, vinst mot Brasilien och förlust mot Ungern. Och etta i gruppen när det ännu återstod en omgång av gruppspelet.

– Tittar man på förutsättningarna vi hade inför OS med den här gruppen, och allt vad det var, så hoppades vi på en kvartsfinal. Så det känns ju helt otroligt att vi har lyckats komma hit, och på det här sättet, säger Sveriges mittsexa Linn Blohm.

ANNONS

100 procent mål

Hon är inne på sitt nionde mästerskap, genom åren har det blivit 117 A-landskamper och 319 mål. I OS har hon en statistik som kan få den mest okunnige handbollstittaren att häpna: 16 mål på 16 skott, något hon är ensam om i hela turneringen.

– Jag är såklart glad över det. Sedan gäller det att hålla i, det är förhoppningsvis flera matcher kvar och det är svårt att hålla sådan statistik ett helt mästerskap. Men jag hoppas att jag kan fortsätta med det, säger Blohm.

En som inte har lika kliniska avslut men många mål, 24 för att vara exakt, i protokollet är mittnian Carin Strömberg. Hon är inne på sitt åttonde mästerskap. Liksom Blohm var hon med på OS i Rio senast då det blev förlust i kvartsfinalen mot Norge med 33–20.

Att få spela en OS-kvartsfinal igen, och den här gången mot Sydkorea, är något hon rangordnar högt. Förutsättningarna, formen och laget ligger i fas.

– Jag skulle nog säga att det här är det största man spelat.

– Det här är toppen av alla mästerskap. Det är ett drömscenario. Vi ska också försöka njuta av det och spela ut och faktiskt se att vi har kommit långt och att vi presterat väldigt bra, och det ska vi bara ta med oss in i matchen, säger Carin Strömberg.

ANNONS

Linn Blohm håller kvartsfinalen som en av de tre största matcherna i sin karriär. Den slås i alla fall av EM-bronset från 2014.

– Jag tror att det är mer sättet som vi tagit oss till kvartsfinalen som är en av de största bedrifterna vi har gjort. Vi har ju presterat otroligt bra hittills, så jag är extremt stolt över det här laget.

Explosiv handboll

Och matchen då? Den lär bli en fartfylld historia, tror de båda veteranerna. Sydkorea spelar en asiatisk handboll med små samarbeten, högt stående försvarsspel och explosivt anfallsspel. Även Sverige vill satsa på snabba kontringar så där finns risk för hårda sammanstötningar.

Vinnarskallen Blohm känner ingen särskild press inför en OS-kvart. Den är som alla andra matcher, och hon kommer att bli precis lika sur som vanligt om Sverige förlorar.

– Jag ser mer möjligheterna. Vi har gjort vårt bästa fram tills nu, vi vann gruppen, nu har vi gett oss själva en otroligt stor chans och det känns som att nu ska vi ta den här chansen och kämpa om medaljerna.

Fakta: Slutspel i OS-handbollen

Damernas kvartsfinaler spelas på onsdag den 4 augusti.

Spelschemat i svenska tider:

02.30: Montenegro–Ryska laget

06.15: Norge–Ungern

10.00: Sverige–Sydkorea

13.45: Frankrike–Nederländerna

Semifinaler: Norge/Ungern–Montenegro/Ryska laget och Frankrike/Nederländerna–Sverige/Sydkorea.

Semifinalerna spelas på fredag den 6 augusti och finaler samt bronsmatch på söndag den 8:e.

Samtliga matcher spelas i Yoyogihallen.

ANNONS