Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Oskar Svensson, på bilden, och Karl-Johan Westberg blev sexa i herrstafetten.
Oskar Svensson, på bilden, och Karl-Johan Westberg blev sexa i herrstafetten. Bild: Adam Ihse/TT

Svenska herrarna missade medalj: "En tomhet"

Norge tog hem sprintstafetten på skid-VM efter en uppvisning av Johannes Høsflot Klæbo.
En besviken svensk duo med Karl-Johan Westberg och Oskar Svensson blev sexa.
– Vi har alla förutsättningar men orkar inte riktigt, säger Oskar Svensson.

De svenska herrarna ville göra som damerna och ta guld i sprintstafetten. Men Westberg och Svensson kunde inte rå på favoriterna och var till slut långt ifrån att hota om en medalj.

– Vi räcker inte till i dag. Vi har alla förutsättningar men orkar inte riktigt, säger Oskar Svensson.

"Åkte för guld"

Karl-Johan Westberg var rejält besviken efteråt.

– Det är en tomhet. Jag har drömt om att få åka här och vi kände nog båda inför det här att vi hade alla möjligheter att ta medalj. Vi åker för att ta guld och så räcker man inte till och det är ganska långt bort, säger han.

Sverige hamnade tidigt i en dålig position i finalen och var sist efter två av sex sträckor. Men Karl-Johan Westberg stod för en bra nästkommande sträcka och flyttade Sverige upp i fältet.

Men när ryske Aleksandr Bolsjunov i täten valde att lägga i minst en växel till hade Westberg svårt att hänga med och växlade till Oskar Svensson 5,6 sekunder bakom det ledande ryska laget.

I mål var Sverige sexa, 15 sekunder från pallen.

Klæbo ryckte

Guldet gick till Norge efter en bländande avslutning av Johannes Høsflot Klæbo. Inför det sista varvet hade Bolsjunov fört upp det ryska laget till en rejäl ledning, men avslutaren Gleb Retivych blev snabbt kappåkt av Klæbo och Finlands Joni Mäki .

I den sista uppförskörningen visade norrmannen upp sitt fulla register, knäckte utmanarna och kunde till slut defilera in till guld i lag med Erik Valnes.

– Det är fantastiskt. Det var en tuff semifinal med förhållandena och hög fart. Sedan brände solen på och det blev tyngre, vilket var perfekt för oss. Jag kände mig stark i dag och Valnes gjorde ett bra jobb. Att bli världsmästare tillsammans är den bästa känslan, sade Klæbo i segerintervjun.

Minst lika glada var Finlands Ristomatti Hakola och Joni Mäki som tog ett oväntat silver efter att den sistnämnde spurtat ner Retivych.

Anton Johansson/TT

Lasse Mannheimer/TT

Född: 7 september 1995 i Falun (25 år).

Klubb: Falun-Borlänge SK.

Främsta meriter: Två individuella världscupsegrar i sprint, ytterligare två pallplatser i världscupen, en i sprint och en i sprintstafett. OS-5:a i sprint 2018, VM-6:a i sprint 2021.

Född: 9 december 1992 i Borås (28 år).

Klubb: Borås SK.

Främsta meriter: Tvåa i sprintstafett i världscupen 2017, trea i sprintstafett i världscupen 2021. Sjua som bäst individuellt i världscupen (sprint 2019).

Sprintstafett kom in på VM-programmet 2005. Sedan dess har det på damsidan varit en av de riktigt starka svenska medaljgrenarna. Så här har det gått för Sverige i alla VM-sprintstafetter sedan disciplinen infördes.

Herrar:

2021: 6:a (Oskar Svensson/Karl-Johan Westberg

2019: 4:a (Oskar Svensson/Calle Halfvarsson)

2017: 8:a (Emil Jönsson/Teodor Peterson)

2015: 9:a (Calle Halfvarsson/Teodor Peterson)

2013: Silver (Marcus Hellner/Emil Jönsson)

2011: 7:a (Jesper Modin/Emil Jönsson)

2009: 6:a (Mats Larsson/Emil Jönsson)

2007: Bröt tävlingen (Björn Lind/Peter Larsson)

2005: 9:a (Björn Lind/Thobias Fredriksson)