Sveriges Dennis Everberg under OS-matchen mot Finland i Pyeongchang. Arkivbild.

Svensk storförlust mot Finland: "Ser slitna ut"

Tre Kronor avslutade Carlson Hockey Games med en 3–7-förlust mot Finland i Pardubice. För vissa svenska spelare var det sista chansen att bevisa något inför VM i Danmark.

|

Sverige slutade därmed på tredje och näst sista plats landslagsturneringen i Tjeckien. Detta efter en 2–1-seger mot Ryssland i torsdags och 1–3-förlust mot hemmanationen under lördagen.

I söndagens gruppavslutning mot den nordiska antagonisten Finland så tog "Lejonen" över matchen direkt i den första perioden. Finland sköt elva skott på mål, till skillnad från Sveriges tre, Antti Suomelas skott efter 9.21 gick dessutom in bakom Tre Kronor-debuterande Luleåmålvakten Filip Gustavsson.

Everberg tvåmålskytt

19-årige Gustavsson fick även en svettig start av andra perioden när Suomela spelade fram Olli Palola som satte 2–0 efter 55 sekunder. Skadedrabbade Anton Rödin satte en svensk 1–2-reducering i mitten av perioden men Finlands Henri Jokiharju gjorde sedan 3–1 innan periodens slut och Juuso Puustinen utökade till 4–1 i inledningen av tredje.

Nizjnekamsk-forwarden Dennis Everberg satte 2–4 för Sverige innan Finland på nytt drog ifrån med ett 5–2-mål från Pekka Jormakka. 26-årige Everberg rakade också dit ytterligare en svensk reducering till 3–5. Men det hjälpte föga.

Grönborg hyllade

Finland – som hade överlägsna 31–17 i den totala skottstatistiken – drygade ut sin ledning ytterligare under de sista 15 sekunder av matchen. 6–3 genom Ville Pokka i öppen kasse och 7–3 av Sami Sandell i slutsekunden och fastställde Gustavssons mardrömsdebut i ett för dagen blekt Tre Kronor.

I och med segern slutade Finland tvåa i Carlson Hockey Games, tre poäng bakom segermaskinen Tjeckien, tre före Sverige och sex före jumbon Ryssland.

I nästa vecka avslutas förberedelserna inför VM i Danmark som inleds i maj, där Sverige är regerande världsmästare efter guldet i Köln i fjol, med Sweden Hockey Games.

- Många bra sekvenser men en del som vi behöver gnugga bort. Vi får summera...Everberg steppar upp och Fjällby (Axel Jonsson från Djurgården) var en injektion, sade Sveriges förbundskapten Rikard Grönborg till SVT.

Fakta: Tre Kronors VM-förberedelser

26–29 april Sweden Hockey Games:

26/4 Tjeckien (Södertälje), 28/4 Ryssland (Hovet, Stockholm), 29/4 Finland (Hovet).

4 maj: VM-premiär mot Vitryssland (Köpenhamn).