Caster Semenya anländer till Idrottens skiljedomstol (Cas) i Lausanne.
Caster Semenya anländer till Idrottens skiljedomstol (Cas) i Lausanne.

Svensk professor vittnar i Semenyamålet

Vad avgör om en kvinna ska få tävla mot andra kvinnor? När löparstjärnan Caster Semenyas överklagan mot IAAF:s nya regler kring testosteronnivåer ska behandlas har Idrottens skiljedomstolen mycket större fråga än en enskild idrottskarriär att ta hänsyn till – och dessutom också ett svenskt vittnesmål på IAAF:s sida "Jag vill bara springa naturligt, som jag är född", säger Semenya.

ANNONS
|

På måndagens inledde Idrottens skiljedomstol (Cas) arbetet med Caster Semenyas överklagan mot Internationella friidrottsförbundets (IAAF) nya regler kring tillåtna testosteronnivåer för hyperandrogena, kvinnliga medeldistanslöpare.

Reglerna, som skulle ha implementerats i november förra året, har skjutits på i väntan på Cas beslut, som väntas komma i mars.

För Caster Semenya skulle reglerna innebära att hon behöver sänka sina testosteronnivåer med hjälp av medicinering.

"Jag vill bara springa naturligt, som jag är född. Det är inte rättvist att jag blir tillsagd att förändra mig. Det är inte rättvist att människor ifrågasätter vem jag är. Jag är en kvinna och jag är snabb", sade Semenya i ett uttalande när hon valde att, med uppbackning av Sydafrikas friidrottsförbund, överklaga regeländringen hos Cas.

ANNONS

"Orättfärdigt och diskriminerande"

En regeländring som inte bara kritiserats av Semenya och hennes nationsförbund, utan även av flera andra runt om i världen.

Experter från FN:s råd för mänskliga rättigheter har kallat reglerna "orättfärdiga och diskriminerande". Idrottare som Billie Jean King, Abby Wambach och svenska Hedvig Lindahl har i ett öppet brev konstaterat samma sak. Och så sent som i söndags frågade sig 18-faldiga grand slam-vinnaren Martina Navratilova huruvida det kunde vara rätt att begära idrottare att medicinera sig för att tävla.

Fallet handlar dock inte enbart om en OS- och VM-guldmedaljörs möjligheter att fortsätta idrotta på elitnivå, något som Semenya själv var tydlig med när hon mötte pressen i november förra året.

- Om jag låter det här passera, vad händer med nästa generation? Det skulle döda dem. Vad händer med unga tjejer som önskar att springa och som kanske är i samma situation som jag, sade 28-åringen.

- Jag vill visa dem att det som de gör inte är rimligt, för när man börjar klassificera kvinnor får man problem.

ANNONS

Svenskt vittne

På andra sidan står IAAF, som menar att Semenyas medfödda testosteronnivåer ger henne ett övertag mot konkurrenterna.

"Det här är nödvändigt för att säkerställa rättvisa tävlingar för alla kvinnor. Utan regeln riskerar vi att förlora nästa generation av kvinnliga idrottare då de inte ser någon väg till framgång inom vår sport", skriver IAAF i ett pressmeddelande, där man även presenterar fem expertvittnen som ska vittna å IAAF:s vägnar.

Ett av dessa är svenska Angelica Hirschberg, obstetrik- och gynekologiprofessor vid Karolinska Institutet samt medlem i Sveriges olympiska kommittés resursteam, som forskat kring androgener och dess koppling till fysisk prestationsförmåga hos kvinnliga olympiska idrottare.

"Jag medverkar i rättegången hela veckan och kan inte uttala mig under tiden", skriver hon i ett sms till TT.

"Kommer dominera alla prispallar..."

Klart är att Cas beslutar kommer påverka inte bara Caster Semenya – utan damidrotten som helhet.

Enligt The Guardian säger IAAF-advokaten Jonathan Taylor att "idrottare med avvikande könsutveckling kommer att dominera alla prispallar och prispengar, och kvinnor med normala testosteronnivåer kommer inte ha en chans att vinna" om Cas går på Semenyas linje.

Doktor Stéphane Bermon, chef för IAAF:s hälso och vetenskapsråd, tror att en tredje könskategori inom idrotten i framtiden inte är någon omöjlighet. Och en annan vetenskapsman menar att testosteronbaserade kategorier inom idrotten, likt viktklasser inom kampsport, kan vara en väg att gå.

ANNONS
TT

Fakta: Hyperandrogenism

Hyperandrogenism är ett tillstånd orsakat av överproduktion av androgener i njurbarken, äggstockarna eller testiklarna. Hos män är den kliniska betydelsen ringa, men hos kvinnor ses de vanliga manifestationerna hirsutism (hårighet) och virilism (mansdrag) hos patienter med polycystiskt ovariesyndrom och adrenokortikal hyperfunktion.

Källa: Karolinska Institutet.

Fakta: Caster Semenya

Född: 7 januari 1991 (28 år) i Polokwane, Sydafrika.

Grenar: 800 och 1500 meter.

Främsta meriter: 2 OS-guld (2012, 2016) och tre VM.guld (2009, 2011, 2017) på 800 meter. Ett VM-brons (2017) på 1500 meter.

Aktuell: Har överklagat till Cas efter IAAF:s föreslagna regler om tillåtna testosteronnivåer, som skulle tvinga henne att medicinera för att få fortsätta tävla på elitnivå.

ANNONS