Hanna Glas (nummer 4), Kosovare Asllani (9) och Caroline Seger (till höger) jublar med landslaget efter 1–0-segern mot Australien i OS-semifinalen.
Hanna Glas (nummer 4), Kosovare Asllani (9) och Caroline Seger (till höger) jublar med landslaget efter 1–0-segern mot Australien i OS-semifinalen. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Svensk eufori – men ute efter OS-guldet

Ett frågetecken inför matchen. En känslostorm efteråt. Kosovare Asllani kunde inte hålla tårarna tillbaka efter 1–0-segern mot Australien i OS-fotbollssemifinalen i Yokohama.
– Jag är så otroligt stolt. Det var mycket känslor därute som man inte förväntat sig och det känns otroligt fantastiskt att vara i final. Det är nästan obeskrivligt, säger hon.

ANNONS

Komma till spel eller inte? Till slut blev det grönt ljus för Real Madrid-mittfältaren som råkade ut för en vrickning i slutet av kvartsfinalsegern mot Japan och var lindad efteråt.

Nu väntar ännu en stor mästerskapsfinal för stjärnan, mot Kanada i Tokyo på fredag.

– Man sätter alltid mål som elitspelare att man vill stå högst på pallen och så mycket engagemang som vi har i laget och att få uppnå det är något speciellt. Det var emotionellt därute, säger Asllani efter 1–0 i semifinalen mot Australien i Yokohama.

32-åringen var med även i OS i Rio de Janeiro för fem år sedan då det blev finalförlust mot Tyskland och ett silver. Nu ger hon laget större chanser att ta guld.

ANNONS

– Sedan vi samlades har jag känt att vi har något speciellt och att vi har något som kan bära ända väg till guld. Vi har presterat en fotboll som folk tycker om att se.

Häftig OS-resa

Efter måndagens semifinal, där Fridolina Rolfö gjorde Sveriges avgörande mål tidigt i andra halvlek, var lagkaptenen Caroline Seger en av spelarna som lyfte fram på hur jobbig matchen var.

Många av spelarna känner sig slitna efter en lång turnering på kort tid. Men ännu är målet inte uppnått, trots att en ny OS-medalj är säkrad.

– Häftigt att få vara med på denna resan. Man är 36 år gammal och har det där lilla kvar, som man inte har fått uppleva. Jag har varit i final innan, men det känns annorlunda. Det känns som att alla är så inställda på att det bara ska bli en sak som vi ska ta med oss härifrån, säger Seger.

Kan skriva historia

27-åriga vänsterbacken Magdalena Eriksson är också fokuserad på guldmedaljen. Det skulle i så fall skulle vara damlandslagets första på 37 år, sedan EM-guldet 1984.

– Det är fantastiskt. Jag har haft en sådan extremt tro på det här laget så jag känner inte den här … förra OS:et var det kanske mer eufori och förvåning och alla möjliga känslor. Nu känner jag mer “okej, nu ska vi ta oss an den där finalen”, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Jag är otroligt stolt över tjejerna. Återigen biter vi ihop, vi gör det tillsammans och vi visar att vi kan vinna på olika sätt varje match. En stark insats.

– Det var mycket tankar och känslor och bestämdhet, jag kände bara att “nu ska vi vinna”. Vi kan fira att vi har gått till final, men nu ska vi ta det här.

Säkrad medalj

För andra OS-fotbollsturneringen i rad är Sverige alltså framme i final.

– En sådan jävla glädje. Jag blev nästan chockad, det var svårt att ta in vad vi har åstadkommit och gjort. En enorm stolthet över laget och en själv. Det är få idrottsutövare som får uppleva en OS-final och minst en silvermedalj. Det är otroligt häftigt, säger 28-åriga högerbacken Hanna Glas, som inte var med i Brasilien 2016, och fortsätter:

– Vi får också en extra dag (vila) och det kommer ge oss mycket energi. Vi får extra tid att ladda om och vi vet att vi hade ett mål innan vi kom hit, och nu har vi allt i egna händer. För vi vet att det är upp till oss själva att ta hem det där guldet.

ANNONS