Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sven Nylander under friidrotts-VM i Göteborg 1995.

Sven Nylander bröt tystnaden

Han har inte sagt ett ord om kokaindomen vid friidrotts-EM på nästan fem år. Men på torsdagseftermiddagen bröt Sven Nylander tystnaden i sitt sommarprogram.

Det var i samband med en festkväll med Patrik Sjöberg och sprintern Patrik Lövgren som förre häcklöparen Sven Nylander, från Tvååker, greps med kokain i kroppen. Han nekade till en början, men valde sedan att erkänna att han tagit drogen.

– De där dygnen var de tuffaste och smärtsammaste i mitt liv. Chocken som slår till är som en råsop i magen. Det känns overkligt, säger Nylander i sitt Sommarprogram som sändes i P1 på torsdagseftermiddagen.

Han säger att han nekade för att köpa sig tid, men bröt efter ett par dagar samman när hans fru frågade honom rakt ut om sanningen.

– Efter många turer erkänner jag att jag tagit kokain 6-8 gånger. Jag slipper rättegång men får ett strafföreläggande, säger Nylander och berättar också att han provat droger långt tidigare, under sina collegestudier i Dallas.

– I början var jag skeptisk, jag hade varit en präktig kille och knappt varit full innan jag åkte över till USA. Men nyfikenheten tog över och till slut testade jag också.

Han tillägger dock.

– Jag tog aldrig kokain när jag tränade eller tävlade, jag tog det på fyllan.

Efter händelsen fick Sven Nylander gå från sitt arbete på stiftelsen Ren idrott.

Så här nästan fem år efteråt kan han dock se på gripandet som en positiv sak.

– Det var bra att jag åkte dit, jag behövde vakna upp.

Fotnot. Sommar sänds i repris i P1 22.12 på torsdagskvällen. Du kan också lyssna på programmet på länken här bredvid.

Lär mer om Falkenbergs FF här