Svante Johansson tränar unga ryttare i väntan på bästa hästen

Svante Johansson var elitryttare och en av de främsta inom hästhoppningen i Sverige. Nu guidar han unga löften att bli duktiga inom sporten.
– Det gäller att ha talangen men i slutänden är det kämparandan som avgör om du lyckas, säger han.

ANNONS
|

Även om det är sommar är det full aktivitet på Torstorp gård i Grimeton som drivs av Svante Johansson och hans fru Nina Sturesson. Just nu pågår ridläger på gården. Unga ryttare med mål att bli tekniskt bättre och snabbare med sina hästar slipar på tekniken och blir coachade av både Nina och Svante under fyra dagar. Ryttarna (mestadels tjejer mellan 12-14-år) fixar i stallet med sina ponnyer inför eftermiddagens träningspass.

Svante tar emot på gårdsplan, han är nyss tillbaka på gården efter att ha varit i Göteborg i några dagar och tävlat med dottern, Linnea och några andra i teamet. Han är A-tränare vilket betyder att han är tränare på den högsta nivån inom hästhoppning, en titel han fått bland annat på grund av sina tävlingsmeriter.

ANNONS

– Vår verksamhet vilar på tre ben. Dels är det aveln som vi bedriver, sedan är det tävlingsverksamheten och det tredje benet är utbildningsverksamheten, säger Svante Johansson.

Två små föl

På väg till utomhusbanan där den första träningen just ska starta passerar vi hagarna där två ston och deras veckogamla föl vistas. Det spritter i benen på avkommorna och deras mammor övervakar noggrant att vi inte kommer för nära när vi inte kan låta bli att stanna för att titta. Hästarna som används i aveln är noga framtagna för sina egenskaper, det ena stoet för att ge hästar som passar till dressyr och den andra för hoppning.

– Gården har varit i bruk sedan 1600-talet och en period var det en hingststation här, berättar Svante.

Har satsat på gården

I början av 2000-talet och ett antal år framåt var Svante Johansson en av våra mest framgångsrika hoppryttare. Med hästar som Nostradamus, Saint Amour, Classic Lady och Caramell KS red han de stora internationella mästerskapen. En av hans största segrar var segern i Scandinavium i Göteborg 2009 då han vann världscupomgången med Saint Amour. Samma år ingick han i EM-laget och året därpå red han världscupfinal.

Några förlorade hästar senare har han istället satsat på gården som de köpte för tio år sedan och på att träna andra. I några år var han ansvarig tränare inom Ridsportsförbundet för unga svenska ryttare.

ANNONS

Väl framme vid utomhusbanan har Nina Sturesson börjat instruera ryttarna. Hon är Strömsholmsutbildad instruktör och dressyrtränare.

– Hon har lång erfarenhet och hjälper även mig i min träning. Ibland kommer också Peter Markne hit som jag har haft ett samarbete med under många år.

Kan köra ett varv till

Det kan tyckas som om han har lagt den egna karriären på hyllan men än har Svante Johansson inte gett upp tanken på att komma tillbaka till tävlingsarenorna.

– Det beror på om jag hittar en häst som kan bli tillräckligt bra. På den nivån som jag tävlade på krävs att man har stort kapital bakom sig. Dyker det upp en topphäst här nu så är jag inte äldre än att jag kan köra ett varv till. Det är en fördel med den här sporten, säger Svante Johansson och hänvisar till Nick Skelton som vann OS i Rio när han var 60 år.

I mitten av utomhusbanan känns även de mindre ponnyernas framfart hisnande. De lätta ryttarna glider följsamt med i sprången.

– Här är det inget fel på farten, säger Nina och skrattar när det ena ekipaget efter det andra flyger över hindren.

För att bli en riktigt bra tävlingsryttare har Svante Johansson några recept för framgång.

ANNONS

– För att bli riktigt bra behöver man matchas ihop med sin häst, det handlar både om fysik och om lynne. Hästmaterialet är förstås jätteviktigt och där är förutsättningarna olika men det ingen kan ta ifrån en är den egna viljan. Talang är viktigt men till sist handlar det ändå alltid om att inte ge upp, säger Svante Johansson.

ANNONS