Bild: Robin Nordlund/Bildbyrån
Bild: Robin Nordlund/Bildbyrån

Svante Johansson i landslagskonflikt

Efter petning till EM-laget

ANNONS
|

Ridsport: Junior-EM

Landslagsledande Varbergshopparen Svante Johansson har hamnat i blåsväder. Detta efter en konflikt med ryttaren Nellie Berntsson som inte blivit uttagen till landslaget som Svante Johansson leder.

Svante Johansson är sedan januari i år landslagsledare för young rider och juniorer i hoppning, och de ska i början av augusti rida EM i Slovakien. En som inte får rida EM trots att hon är rankad som den fjärde bästa junioren i Sverige är Nellie Berntsson. Meningarna om varför Nellie petats går isär. Nellie har sagt i en intervju till Sportbladet att förklaringen hon fått av landslagsledningen är att hon såg för sur ut när hon red Falsterbo Horse Show. Svante menar å sin sida att det grundar sig i ett instagraminlägg Nellie Berntsson postat, där hon kritiserat en del av landslagsledningen.

ANNONS

– Vi har lite olika åsikter om värdegrunderna. Vi tycker att hon gjorde ett dålig genomtänkt instagraminlägg som var riktat mot en av våra landslagsledare, säger Svante Johansson.

Svante vill dock påpeka att de inte utestängt henne för all framtid.

– Det är en hårt arbetande tjej, hon är duktig och ambitiös. Men vi måste närma oss i hur vi kommunicerar. Det är en jättetråkig situation, men jag måste se till helheten. Jag vill inte att det ska bli fokus på fel saker, det är ju nio till som ska åka, säger han.

Svante Johansson har lett landslags-juniorerna sedan i januari i år, trots de senaste dagarnas turbulens tycker han att uppdraget har funkat bra.

– Det har vart jättekul, vi har gjort mycket bra saker ihop. Min förhoppning är väl ändå att jag med min erfarenhet ska kunna bidra med lite tips och råd under ett mästerskap.

Trots sin erfarenhet som hoppare har Svante Johansson nu ställts inför nya typer av utmaningar.

– Jag är inte lastgammal, men min generation är kanske lite obekant med sociala medier. Den situationen fanns ju inte för ett par år sedan. Men det är något vi måste jobba med och vi har redan satt upp punkten på dagordningen. Vi behöver lite klarare riktlinjer för hur vi arbetar med sociala medier, vad man skriver och inte, säger Svante Johansson.

ANNONS

Trots att ridning är en individuell sport menar Svante Johansson att gruppdynamiken är viktig.

– Det är en individuell sport, absolut. Du är ensam i ringen, men när man åker iväg i ett lag så kan man ju peppa varandra till bra resultat. Det handlar om lugnet i gruppen. Om det är lugn och ro utan orosmoment så blir det bättre resultat, säger han.

ANNONS