Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Österrikes Dominic Thiem jublar över en poäng i semifinalmötet med Marco Cecchinato, Italien, i Franska mästerskapen.

Svårast möjliga finaluppgift för Thiem

Dominic Thiem är klar för sin första grand slam-final. Där står österrikaren inför en av idrottsvärldens svåraste uppgifter. Rafael Nadal gör upp om titeln i Franska mästerskapen för elfte gången – och har ännu inte förlorat.

Det blev tredje gången gillt för österrikaren Dominic Thiem i Franska mästerskapen i tennis. Efter semifinalförlust de två senaste åren är den 24-årige världsåttan nu klar för sin första grand slam-final.

72-rankade Marco Cecchinato, Italien, besegrades i raka set, 7–5, 7–6 (12–10), 6–1 på centercourten Philippe-Chartrier i Paris.

- Nu är det väldigt viktigt att ladda om. Det blir en bra frukost i morgon (lördag) och sedan är det full kraft som gäller på söndag, säger Thiem.

Skrällspelaren Cecchinato hade tre setbollar i andra set men förlorade alltså i tiebreak, vilket avgjorde matchen.

- Den stora nyckeln var andra set. Det var ett väldigt jämnt tiebreak, säger Thiem.

Överlägsen Nadal

I söndagens final får Thiem, förstås, möta världsettan Rafael Nadal. Den tiofaldiga segraren i Paris var illa ute i första set där han räddade sex breakbollar mot Juan Martín del Potro men efter att själv ha utnyttjat sin andra genombrottsmöjlighet och gått fram till 6–4 var det raka spåret mot final för spanjoren.

- Det var ett väldigt tufft första set. Juan Martín hade massor av möjligheter och faktiskt lite otur

Nadal jagade upp i stort sett allt den hårtslående argentinaren skickade mot honom och vände nästan varje bollduell i egen favör. Segersiffrorna underströk dominansen: 6–4, 6–1, 6–2.

Tio av tio

32-åringen från Mallorca är framme i sin elfte final på Roland Garros – och han har alltså vunnit de tio första.

Thiem får luta sig mot det faktum att han är den enda spelaren som har besegrat Nadal på grus de två senaste åren. Han vann i Rom i fjol och i Madrid tidigare den här säsongen.

- Thiem är en fantastisk spelare. Han slår med stor kraft så jag måste vara mitt bästa jag, säger Nadal.