Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Supporterprofilen Sara Eskilsson slutar – efter hat och hot

Supporterprofilen Sara Eskilsson slutar gå på landslagets matcher. Det efter att hon blivit utsatt för en hatstorm.
– Från och med nu så kommer ni inte mer behöva se mitt ”fula målade ansikte i tv-rutan”, skriver hon på Instagram.

Kanske har du sett en person med svenska flaggan målad i ansiktet och propellerkeps flimra förbi i tv-rutan någon gång. Det är supporterprofilen Sara Eskilsson från Falkenberg, numera bosatt i Göteborg. I många år har hon följt landslaget och varit en del av den så kallade ”gula väggen”.

Under sommarens EM uppmärksammades att en annan supporterprofil, Robin Scherdin, mer känd som ”kannan”, fått utstå hat och hot. Nu har Sara Eskilsson blivit utsatt för samma sak. I ett inlägg på sociala medier skriver hon:

Det gör ont i mig att läsa allt ni skriver. Så från och med nu så kommer ni inte mer behöva se mitt ”fula målade ansikte i tv-rutan”.

Slutar gå på matcher

Nu har hon bestämt sig för att sluta gå på landslagets matcher.

– Jag har gjort mitt nu. När glädjen och gemenskapen försvinner så är det inte roligt längre. Jag trodde inte att jag skulle ta så här illa upp, men det är verkligen inte kul att läsa allt som skrivs, säger hon till Sportbladet.

I sitt inlägg på Instagram berättar hon om det hon blivit utsatt för:

”Ni får tycka vad ni vill men SNÄLLA SLUTA SKRIVA mer nu. Jag har fått extremt mycket skit de senaste timmarna. Att jag är falsk, äcklig, saker ni vill göra med mig, att jag är töntig och ful i min keps (jag har inte den kepsen för att jag tror att jag är snygg i den). Att jag inte har något hjärta, att jag gör detta för pengar?! Blir så jävla ledsen!”

Spricka mellan supportrarna

På senare tid har det uppstått en schism mellan Sveriges två stora supportergrupper, ”Gula Väggen” och ”Camp Sweden”. Det handlar om att Camp Sweden är en ideell förening, samtidigt som Gula Väggen är en kommersiell sådan.

– I grund och botten går vi ju på matcherna i samma syfte, för att stötta laget, njuta av gemenskapen och ha kul tillsammans. Men nu har glädjen försvunnit. Folk menar att vi, Gula Väggen, bara gör det här för pengar, men det stämmer verkligen inte. Jag har gått på landslagets matcher både i fotboll och handboll i tio års tid och det har aldrig handlat om pengar. Jag får liksom inte betalt för det här om folk tror det, säger Sara Eskilsson till tidningen

Kritiken mot Sara Eskilssons utstyrsel grundar sig på antaganden att hennes utstyrsel skulle vara en tillgjord kommersiell grej för Gula Väggens räkning. Något hon menar inte stämmer.

– Så är det verkligen inte. Jag började måla ansiktet på VM i Ryssland för att jag inte ville hamna i tidningen som ”svensk, blond supporter”. Då gick jag ”all in”, målade ansiktet och tog på mig en keps och sedan har jag fortsatt med det, säger hon.

Lär mer om Falkenbergs FF här