Succé för ”nya” Vårruset – ökade med 37 procent

Från backarna på Galgberget till havsnära stigar i Aleskogen.
Efter 32 upplagor på samma plats bytte Vårruset hemmaplan i Halmstad – och ökade deltagarantalet med 37 procent jämfört med i fjol.
– Kul att det är så många här. Man blir peppad, tycker Tyra Dahlqvist, en av 2 473 startande.

ANNONS
|

Den 33:e Halmstadupplagan av Vårruset – motionsloppet bara för tjejer och kvinnor med banor på 2,5 och 5 kilometer – kunde knappast ha fått bättre yttre förutsättningar.

Kvällssolen strålade över det nya start- och målområdet mellan Kattegattgymnasiet och västra Stranden och den nya bansträckningen västerut, genom Aleskogen och tillbaka längs Prins Bertils stig.

Amanda Dahlgren och Yevheniia Bezkrovna, som sprang tillsammans med arbetskamraterna från Harplinge äldreboende, var två som gjorde tummen upp för den nya banan.

– Jo, det var bra. Det var mycket folk som springer och det är trångt, men annars var denna banan bra. Mysig, tycker Amanda Dahlgren.

ANNONS

Tyra Dahlqvist, Ella Nordström, Lisa Kristén och Ellen Andersson, som alla läser på Miltärhögskolan till vardags, satt efter sina egna lopp i gröngräset och hejade fram de andra löparna på väg mot mål.

– Det är superfint väder, men ”shit” vad varmt det var. Väldigt svettigt, skrattar Lisa Kristén.

Hur var banan?

– Det var jobbigt på asfalten när det var rakt, så att man såg hela vägen. Sedan tänkte man ”ja, men nu vänder vi”, men så kom man ut på stranden och så blev det ännu jobbigare. Men det var en jättekul bana, skönt att det var flackt också, tycker Ellen Andersson.

Halmstad var det första stoppet på Vårrusets turné till 16 svenska städer under april och maj. Det är inte nödvändigt att springa utan många valde även att gå eller lunka sig runt.

Före start träffade tidningen Ing-Britt Sunesson och Frida Carlsson, som tänkte ge sig ut i spåret iklädda varsin folkdräkt.

– Vi representerar Folkdansringen i Halland. Vi tänkte ha ”Dräktruset” i stället för Vårruset och visa att det finns folkdansare även andra gånger än midsommar, förklarar Frida Carlsson.

Men blir det inte varmt?

– Nja, ylle, du vet, det andas (skratt). Nej, lite varmt är det, men det går bra. Vi har dansat i dem och det är nog lite samma sak.

ANNONS

I tidtagningsklassen över fem kilometer blev det hemmaseger genom Jonna Hedbys Holmberg, Militärhögskolan, som nådde målet på 17 minuter och 14 sekunder.

Hedbys Holmberg är en mångsidig idrottare som inte bara har spelat fotboll i Halmia utan även har tävlat i konståkning, swimrum, biathle och maraton, där hon ingår i det militära landslaget. Hon vann Vårruset även 2015 uppe på Galgberget – men var stormförtjust i den nya banan.

– Det här var nog det bästa Vårruset jag har sprungit. Jag tyckte att banan var helt magisk. Det är absolut den finaste banan där jag har sprungit en femkilometare. Bara att springa och följa havet där Halmstad är som bäst – vi kunde inte valt en bättre plats, säger hon.

Arrangerande Halmstad OK:s tävlingsledare Roger Andersson sken i kapp med kvällsolen. Han kunde räkna in 2 473 startande mot 1 797 i fjol.

– Så vi har ökat med 600 tjejer. Det är helt otroligt, säger han och pekar på flera faktorer som banflytten, minskningen av lagen från sex till fem löpare för att alla ska få plats i samma bil och den allmänna löparboomen i Sverige.

Nu lutar han åt att Vårruset blir kvar vid Aleskogen åtminstone nästa år och kanske längre än så.

ANNONS

– Ja, det tror jag. Det byggs så mycket på Galgberget nu och de är inte färdiga där till nästa år.

ANNONS