Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Madelene Sagström på 16:e hålet under första rundan.
Madelene Sagström på 16:e hålet under första rundan. Bild: Andy Wong/AP/TT

Succéstart för Sagström – leder OS-golfen

Den riktigt oväntade blågula OS-medaljen har låtit vänta på sig. Kanske kommer den genom Madelene Sagström.
Hon leder överraskande OS-golfen efter första rundan.

Hittills har det varit självklara favoriter som Daniel Ståhl, Armand Duplantis och Sarah Sjöström. Den enda stora överraskningen i Sveriges medaljliga är möjligtvis diskuskastaren Simon Petterssons silver.

På lördag kan han få sällskap av ytterligare en – i alla fall om det fortsätter att se ut som under första dagen på Kasumgaseki Golf Club.

– Det var skönt, en kul förstarunda. Det är alltid svårt att veta vad man ska förvänta sig men jag hade höga förväntningar och det här var en väldigt bra start, säger Sagström.

Fem timmars jobb

Detta efter fem timmars jobb under en av OS kanske absolut varmaste dagar, 35 tryckande grader med få, om någon, möjlighet till naturlig skugga på banan. Receptet: kalla handdukar, mängder av vatten och skydd under paraply mellan slagen för spelarna.

Det var det dock värt för Sagströms del. På resultatlistan ligger hon nu etta med ett slags marginal till tvåorna, världsettan Nelly Korda, USA och mera okända Aditi Ashok, Indien.

Sagströms framgång är anmärkningsvärd av flera skäl:

Hon når den i ytterst tuff konkurrens. Medan herrgolfen präglades av avhopp, frivilliga såväl som ofrivilliga, har damernas tävling samlat ett ytterst starkt startfält. Alla tre medaljörer från Rio är med, där finns de bästa namnen från USA och Sydkorea, damgolfens två giganter.

Sagström gör det också när årets säsong inte varit av samma kaliber som 2020. Efter förra årets debutvinst på LPGA-touren har hon inte riktigt kunna följa upp framgången och facit inför OS var ingen topp 10-placering samt en delad 38:e plats i förra veckans major, Evian Championship.

– Golf är alltid upp och ner, jag avslutade ganska bra förra året och hade hoppats på att komma in i det lite snabbare. Jag gillar höga förväntningar men att villkora de förväntningarna har varit det svåra.

Med sig inför torsdagen har hon nu en runda där hon var i princip felfri. Sagström inledde med fyra birdies och inga bogeys på första nio hålen och delad ledning.

Ensam ledning

När sedan indiskan misslyckades på sista hålet hade Sagström chansen att avsluta dagen som ensam etta. Ett misslyckat inspel ställde henne på prov, floppslaget mot en nedåtlutande green hade kunnat ge nervdaller men i stället säkrade hon ett par.

– Närspelet, säger hon om framgångsreceptet och fortsätter:

– Jag satte de chanser jag fick men i morgon måste jag bli lite bättre från tee framför allt.

Ska försvara ledning

Hon hamnar nu i en situation där hon varit många gånger tidigare i karriären. Inledande tävlingsrundor har varit lyckosamma, när väl allt ska sammanfattas har hon tappat placeringar.

– Det är lätt att det blir så att jag försöker för mycket och är lätt att jag blir fast. När jag varit och slagits i toppen har jag tänkt för mycket, till exempel ”varför gjorde jag så på förra hålet”.

– Tyvärr är det golf och golf handlar också lite om flyt. För min egen del handlar det om att bli fri från mig själv. Jag vill lite för mycket ibland och jag vet att när jag spelar som bäst golf så har jag kul, då tänker jag inte så mycket på resultatet.

TT: Samtidigt är det väl ingen plats just nu som är så resultatfixerat som ett OS?

— I det långa loppet spelar det ingen roll. Jag är en av två svenskor som får vara med här, jag är väldigt stolt över den resan, sedan är min förhoppning att slåss om en medalj och jag tror att jag är tillräckligt bra för det.

Madelene Sagström jublar över en putt på 15:e hålet.
Madelene Sagström jublar över en putt på 15:e hålet. Bild: Andy Wong/AP/TT
Våta handdukar behövdes i den tryckande värmen på OS-golfbanan.
Våta handdukar behövdes i den tryckande värmen på OS-golfbanan. Bild: Matt York/AP/TT