Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Rickard Rakell gjorde två mål mot Österrike.

Succékedjan skojade med Österrike

Tre Kronor skojade bort nykomlingen Österrike i VM-hockeyn med 7–0 och tog fjärde raka segern. Roligast hade förstakedjan som gjorde fyra mål och sex poäng.

Förstakedjan har lekt hockey i VM i Royal Arena och det fortsatte så även i matchen mot Österrike.

På fyra matcher har nu Stockholmstrion med Rickard Rakell, Anaheim, Mattias Janmark, Dallas, och Mika Zibanejad, New York Rangers, öst in suveräna 23 poäng.

Hetast i trion är Rakell, två mål och en assist mot Österrike, som står på mäktiga tio poäng, fem mål och fem assist. Men skarpskytten lyfte fram både sin kedja och resten av laget.

- Vi som kedja och lag har spelat bra ihop och då blir det lättare för oss att kugga i och nöta ned lagen. Vi får ofta möta trötta spelare, så det är mycket tack till de andra också, sade Rakell.

Janmark stod också för tre poäng, 1+2, och Zibanejad för 1+1.

Snygga mål

Ingen VM-svensk har gjort mer än 14 poäng de senaste 42 åren. Den senaste i 14-poängsraden var William Nylander i fjol då Tre Kronor vann VM-guld. Då svarade han för sju mål och sju assist.

Det var massor med vackra mål i 7–0-segern.

- Jag tycker Mika gjorde ett snyggt mål, det var snyggt spel, sade Rakell om 6–0-målet där han själv inte var inblandad utan Janmark och fjärdekedjans Lias Andersson spelade fram.

Rakell och Janmark kombinerade sig fram till ett tjusigt 2–0-mål där den sistnämnde kunde avsluta i tomt mål och Rakells två fullträffar, 3–0 och 4–0, var också delikatesser. Zibanejad gav Anaheimforwarden öppet mål på första och på andra bröt Rakell en dålig österrikisk passning och lurade bort målvakten David Madlener.

- Mikas skottpass var snygg, på mitt andra tyckte jag inte att jag gjorde så mycket. Det är ganska fritt läge och målvakten la sig ganska tidigt, sade Rakell.

"Kul med spelglädjen"

Svenskarna gjorde en klart bättre insats än i 4–0-segern över Frankrike senast.

- Det var kul med spelglädjen. Alla ville vara med och delta och sedan är jag nöjd med arbetet. Mika backcheckar ett par gånger i sista perioden trots att det står 6–0 och flera andra skickar de här signalerna också, sade förbundskaptenen Rikard Grönborg.

Han fick frågan om Rakells tio poäng på fyra matcher och svarade:

- Det är så klart godkänt. Hela den kedjan har hittat en fantastisk kemi och vi vet ju att Rakell är en världsstjärna. Det är kul att han producerar för Sverige också.

Anders Nilsson vaktade kassen för andra matchen i rad och är fortfarande hundraprocentig. Han räddade 14 skott.

Sverige gick upp i ledning i gruppen, tre poäng före Ryssland som har en match mindre spelad. Nu är Tre Kronor spelledigt i två dagar innan Slovakien väntar på lördag.