Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Stort uppsving för juniorgolfen – fördubblat antal ungdomar

Golf som sport går mot ett rekordår. På juniorsidan i Hofgårds GK har medlemsantalet mer än fördubblats. – Vi hade 70 juniorer förra året, nu är det 150 stycken, säger klubbens ordförande Susanne Jacobsson.

Sista putten för sommarens juniorgolfskola. När instruktören Kalle El Anmari har räknat ner fylls greenen med kulörta bollar. I sommar är det fler bollar än någonsin i spel när Hofgårds GK:s sedvanliga putt-tävling ska avgöras. Rekordmånga ungdomar vill lära sig golfa. Under sina 18 år i juniorgolfens tjänst har Hans-Inge Carlsson aldrig behövt neka någon en plats i golfskolan. Fram till sommaren 2020.

– Det är fruktansvärt roligt men samtidigt fruktansvärt jobbigt. Det är aldrig roligt att säga nej till någon som vill vara med och delta. Det har varit ett väldigt tryck, säger Hans-Inge Carlsson.

Fördubblat antalet juniorer

Restriktionerna för folksamlingar gäller även på golfbanan. Golfskolan har under två sommarveckor lockat 100 ungdomar, med ett maxtak på 50 personer per grupp och vecka. Enligt färska siffror Svenska Golfförbundet har andelen golfande juniorer ökat med 10,6 procent sett till medlemskap jämfört med ifjol. I Hofgårds GK ligger ökningen på över 50 procent.

– Vi hade 70 juniorer förra året, nu är det 150 stycken. Det är väldigt roligt, säger Susanne Jacobsson, ordförande i Hofgårds GK.

Träning året om

Hofgårds GK:s ungdomssatsning tog fart för tre år sedan. Då inleddes ett samarbete med den nära stan belägna banan Blixtorp som fungerar som träningsanläggning och golfskola för Hofgårds juniorer.

– Det är lätt för ungdomar att cykla hit och få sina första golfupplevelser. När de sedan ska utveckla sitt spel vänder de sig till vår huvudbana Hofgård. Sen har vi fått bidrag av Varbergs Sparbank för att kunna erbjuda juniorerna golfskola och träning året runt så att de kan hålla golfglöden vid liv, säger Susanne Jacobsson.

Växande sport

Golf som sport har fått ett stort uppsving i hela landet – det visar siffror från Svenska Golfförbundet. För första gången sedan 2010 har sporten över en halv miljon medlemskap.

– Det finns många aspekter till uppsvinget. För ett par år sedan hamnade golfen under friskvårdsbidraget. Sen har det varit en mild vinter, det har gått att golfa året om. Det entusiasmerar till rörelse och engagemang. Golfen har verkligen fått ett uppsving, säger Susanne Jacobsson.

Det finns också en stor Corona-aspekt att väga in.

– Det är lätt att hålla avstånd och undvika stora samlingar.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Lär mer om Falkenbergs FF här