Sveriges olympiska kommitté har träffat Stockholms stad för att presentera sin OS-kandidatur. Arkivbild.
Sveriges olympiska kommitté har träffat Stockholms stad för att presentera sin OS-kandidatur. Arkivbild.

Stockholms OS-nej står fast – tills vidare

Sveriges olympiska kommitté har nu presenterat sitt OS-koncept för politikerna i Stockholms Stad. Men ännu har nej till vinter-OS 2026 inte blivit till ett ja. "Tills vidare står vårt tidigare ställningstagande fast", säger idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C).

ANNONS
|

Ernlund stänger dock inte dörren helt för OS utan säger i en kommentar till TT att man ska titta vidare på underlaget som den grönblå politiska majoriteten i Stockholm fick vid ett möte med SOK på onsdagen.

När det nya politiska styret i Stockholm presenterades i oktober sade man nej till vinter-OS i Stockholm 2026, eftersom man inte ansåg att man skulle hinna ta beslut i frågan innan OS-ansökan ska vara inlämnad den 11 januari.

SOK har trots ett uttalat nej från Stockholmspolitikerna jobbat vidare i tron om att få till stånd en politisk kappvändning i frågan och har tillsammans med tjänstemännen i stadshuset sett till att det nu finns ett underlag för politikerna att ta ställning till.

ANNONS

- Deras nej var inget beslut utan vi ser det som ett förhandlingsutspel, sade SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo i förra veckan.

- Vi räcker fram handen för ett samarbetsprojekt med staden där vi inte frågar efter några ekonomiska bidrag eller ekonomiska garantier från kommunen.

Tror ekvation går ihop

Det svenska OS-projektet ska enligt budgeten kosta 13,1 miljarder kronor varav den Internationella olympiska kommittén står för 8-9 miljarder kronor. Resten ska finansieras privat och inte bekosta skattebetalarna i någon av de arrangerande kommunerna en krona.

- När det gäller Stockholm söker vi samarbeten om arenor och en del offentliga platser. Det handlar om renhållning och kommunikationer, sade Reinebo.

Internationella olympiska kommittén (IOK) vill att OS-kandidaten Stockholm får ett godkännande från Stockholms Stad, men Christophe Dubi, IOK:s chef för de olympiska spelen, är inte orolig för att beskedet ska komma för sent.

ANNONS

- Jag är säker på att ekvationen har gått ihop före den 11 januari, sade han förra veckan.

"Får vara flexibla"

Ett annat hinder för den svenska OS-ansökan är att det inte finns någon regering i Sverige som kan ta beslut om den yttre säkerhetsgarantin. Det är långt ifrån säkert att den garantin kan vara utfärdad till den 11 januari.

- Vi jobbar mot den 11 januari, men vid exceptionella lägen får vi vara flexibla. Det finns ingen anledning att stoppa hela det här projektet om inte garantin kan vara på plats då, sade Dubi.

- I så fall jobbar vi vidare med de 98,5 procent som är på plats.

ANNONS

Sedan Calgary hoppade av finns bara två kandidater till vinter-OS 2026, förutom Stockholm är det italienska Milano-Cortina d'Ampezzo.

- Vi är väldigt nöjda med de två kandidater vi har som har riktiga vinterorter och som har koncept helt i linje med Agenda 2020, sade Dubi.

Agenda 2020 är IOK:s nya regelverk för OS-värdar som bland annat innebär att det inte ska byggas så många nya arenor och att det ska finnas användning för det nybyggda i många år efter spelen.

TT

Fakta: Så fortsätter kandidatprocessen

11 januari: Sista datum för att lämna in OS-ansökan med bärande garantier, exempelvis statlig säkerhetsgaranti.

Februari–april: IOK-representanter besöker och värderar slutkandidaterna.

12 april: Sista datum för en fullständig OS-ansökan.

Maj–juni: IOK utvärderar kandidaterna som i sin tur får ge svar och motivera sina ansökningar.

23 juni: OS-värden för 2026 presenteras i Lausanne, Schweiz.

ANNONS