Friends Arena har föreslagits som invigningsplats vid ett eventuellt vinter-OS i Stockholm. Arkivbild.
Friends Arena har föreslagits som invigningsplats vid ett eventuellt vinter-OS i Stockholm. Arkivbild.

Stockholm får extratid för OS-ansökan

Varken Stockholm eller Milano kommer att ha några statliga garantier i sina ansökningar för att få anordna vinter-OS 2026. Båda kandidaterna kommer att få några extra veckor på sig, enligt Inside the Games.

ANNONS
|

I dag lämnar Stockholm in sin så kallade kandidatbok till Internationella olympiska kommittén (IOK). Men det är en kandidatbok som saknar statliga garantier.

Sveriges olympiska kommitté har tidigare begärt extra tid för att få lämna garantierna, eftersom regeringsbildandet dragit ut på tiden, och Christophe Dubi vid IOK bekräftar för Inside the Games att Stockholm och Milano-Cortina kommer att få några extra veckor på sig, till följd av den politiska situationen.

Dubi förväntar sig kompletta ansökningar inom tre–fyra veckor, i tid för utvärderingskommissionens besök i kandidatstäderna, som i Stockholms fall planerats till 12 till 16 mars, enligt sajten. Dubi poängterar att det inte är någon unik situation för IOK, utan något man upplevt vid tidigare rundor.

ANNONS

- IOK känner till läget med att vi inte har någon regering i Sverige. Man vet också att vi fört diskussioner med polisen och Säpo kring säkerheten och man har sagt till oss att man inte känner någon oro över denna fråga, säger kampanjgeneralen Richard Brisius till Dagens Nyheter.

TT

Fakta: Så fortsätter kandidatprocessen

11 januari: Sista datum för att lämna in OS-ansökan med bärande garantier, exempelvis statlig säkerhetsgaranti. Något som i både Milanos och Stockholms fall alltså kommer att ges uppskov för några veckor.

Februari–april: IOK-representanter besöker och värderar slutkandidaterna.

12 april: Sista datum för en fullständig OS-ansökan.

Maj–juni: IOK utvärderar kandidaterna som i sin tur får ge svar och motivera sina ansökningar.

23 juni: OS-värden för 2026 presenteras i Lausanne, Schweiz.

ANNONS