Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Martin Ponsiluoma kliver in i VM i distansloppet.

Stjärnskottet redo för VM-debut

Tredjeplatsen i Nove Mestos sprint var en megaskräll. Men det ger Martin Ponsiluoma hopp om något liknande på VM.

Martin Ponsiluoma har väntat extra länge på att få göra VM-debut inför hemmafansen.

Han blev sjuk inför premiären och missade herrarnas sprint och därmed också jaktstarten.

- Jag hade lite ont i halsen bara, det var inte så farligt, säger han.

Det onda i halsen är borta, och årets svenska stjärnskott står på startlinjen i onsdagens distanslopp över 20 kilometer. Dessutom säger förbundskaptenen Wolfgang Pichler att 23-åringen är given i stafettlaget på lördag.

- Vi har vårt bästa lag nu när Martin är frisk. Det finns bra förutsättningar att göra något bra, säger Pichler.

"Bra kliv"

Snacka om genombrottssäsong för Ponsiluoma, uppvuxen 500 meter från VM-arenan i Östersund, som förutom tredjeplatsen i år även har varit topp 20 vid två tillfällen.

- Jag har tagit väldigt bra kliv i år och pallplatsen var väldigt speciell. Den ger bra energi för fortsatta tävlingar, säger han inför distansloppet.

Han och Sebastian Samuelsson är de två svenska herråkarna som har varit på pallen individuellt i världscupen den här säsongen, och de får ses som de största blågula hoppen under onsdagen.

Samuelsson har formen

För Samuelsson, som sköt bort sig i sprinten i lördags men som har visat fin åkform, handlar det om att mota hjärnspökena i grind.

- Jag tror egentligen inte att det har så mycket att göra med det mentala. Vi har haft en lång strategi inför mästerskapet och just här handlar det om att ha varit förberedd inför att det är en helt ny situation, säger Sebastian Samuelsson.

- Men min känsla är att det mentala egentligen inte är något problem, det handlar bara om att på något sätt göra en lite bättre prestation när man hamnar i de där tuffa lägena. Formen känns väldigt bra, sätter jag bara skotten på vallen så kommer jag att göra en bra tävling.

Förutom Samuelsson och Ponsiluoma består den svenska distanstruppen av Jesper Nelin och Peppe Femling.