Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tobias Enström ska ta Modo tillbaka till SHL.

Stjärnförvärvet ska ta Modo till SHL

Förra gången Tobias Enström spelade i Modo fick han fira SM-guld. Nu ska backklippan och NHL-veteranen lyfta laget från det allsvenska mörkret.

Den 33-årige backen återvänder hem efter elva NHL-säsonger och med 719 matcher och 308 poäng i bagaget från världens bästa liga.

Kontraktet med Winnipeg Jets gick ut i somras och det ryktades att Pittsburgh var en av de NHL-klubbar som var intresserade att skriva kontrakt med backen.

Men i stället för att jaga en Stanley Cup-titel med Sidney Crosby valde han Modo i hockeyallsvenskan.

- Ja, hehe, jag har inte koll på vilka lag som... I första hand gällde ju beslutet om vi ville flytta hem. Men det är klart att det fanns smickrande anbud.

Givet klubbval

- När jag och min fru väl hade bestämt oss för att flytta hem från Nordamerika så var valet inte svårt. För mig finns bara en klubb i Sverige och Europa och det är Modo. Drivkraften är att spela upp Modo igen, säger Enström som vann SM-guld med Modo 2006–2007, hans senaste säsong i Sverige innan NHL-flytten.

Tobias Enström och hans fru Camilla väntar också parets först barn i januari.

Nu följer Tobias Enström två andra stjärnbackar i fotspåren. Både Kenny Jönsson och Dick Tärnström flyttade hem från NHL till hockeyallsvenskan och tog upp sina klubbar, Rögle (2008) respektive AIK (2010), till SHL.

Modo åkte ur 2016 och har två misslyckade allsvenska säsonger bakom sig (tolva och tia) och missat SHL-kval.

"Man häpnar"

Enströms intåg betyder mycket för hela föreningen, både på och utanför isen.

- Han betyder mycket inte bara för Modo, utan också för hela hockeyallsvenskan och svensk ishockey. Att man kan attrahera en spelare av sån kaliber, säger nye tränaren Björn Hellkvist.

- För oss betyder han jättemycket på isen, man häpnar över hur duktig han är, sedan betyder han jättemycket för de unga killarna i vårt lag som får äran att spela med honom, lära sig av och vara som honom. Kenny hade den effekten, så Tobias kommer att få stor betydelse.

Björn Hellkvist vet, han jobbade i Rögles organisation när Jönsson var med och förde upp Skånelaget i SHL.

Enström är så klart lagkapten i Modo och fick till och med tillstånd från Per Svartvadet att använda hans tröjnummer 39 som egentligen har pensionerats.

- Jag är hedrad och stolt, det finns många stora som har burit "C:et" i Modo, säger Enström som nobbat landslagsspel de senaste åren och fortsätter med det för att koncentrera sig på klubblaget.

TT: Hur ser du på förväntningarna och pressen på dig?

- Jag är en kille som har väldigt stora krav på mig själv. Jag har spelat i Winnipeg i åtta år och det är en hockeystad med höga förväntningar och press. Det ska nog gå bra.