Blir det några fler segerjubel för Lindsey Vonn i den alpina världscupen? Amerikanskan jagar Ingemar Stenmarks rekord på 86 segrar. Arkivbild.
Blir det några fler segerjubel för Lindsey Vonn i den alpina världscupen? Amerikanskan jagar Ingemar Stenmarks rekord på 86 segrar. Arkivbild.

Stenmarkrekord och snöbrist i alpint fokus

Hinner Lindsey Vonn slå Ingemar Stenmarks rekord innan hon lägger av och kan de svenska OS-guldmedaljörerna fokusera om? Och blir det ens några alpina tävlingar om värmen fortsätter? Det är några av frågeställningarna inför starten av den alpina världscupen till helgen.

ANNONS
|

+ Hur ska giganterna klara pressen?

Mikaela Shiffrin och Marcel Hirscher vann världscupen överlägset förra säsongen. Nu laddar de för en ny säsong med nytt fokus där skidåkningen inte längre betyder allt. Amerikanskan har jobbat hårt med sitt mentala fokus för att slippa ifrån både sin egen och andras press och sagt till sig själv att det är okej att inte vinna varje gång. Shiffrin har under försäsongen lagt mer fokus än tidigare på att göra andra saker än att träna.

Österrikaren Hirscher, som tog sin sjunde världscuptitel i våras, blev pappa för första gången i maj och säger att idrotten inte längre är högsta prioritet. Han säger att han kanske står över enstaka tävlingar i vinter för att "det finns viktigare saker att göra"

ANNONS

+ Kan OS-guldmedaljörerna i slalom fokusera om?

Frida Hansdotter och André Myhrer ska nu lägga OS-gulden bakom sig för att sikta på nya mästerskapsmedaljer i VM i Åre i februari. Myhrer har lagt ner storslalomsatsningen och koncentrerar sig på slalom och parallellslalom. Enligt den nye herrchefen i landslaget, Fredrik Kingstad, har Myhrer tränat väldigt bra i höst utan problem med sin krånglande rygg. Och damchefen Lars Melin säger att Hansdotter gjort ett fantastiskt och superproffsigt jobb inför säsongsstarten.

+ Hinner Vonn ta Stenmarks rekord?

Ingemar Stenmark tog 86 världscupsegrar. Lindsey Vonn har 82 inför sin sista säsong. 33-åringen har tagit sitt beslut om att lägga av med tanke på sin digra skadehistoria och säger att hon vill kunna vara aktiv när hon blir äldre. Och hon skulle inte bli besviken om hon missar Stenmarks rekord eftersom hon ändå är den kvinnliga skidåkaren som vunnit mest.

Vonn tävlar i fartgrenarna och i storslalom. Sannolikt är det i störtlopp där hon har störst chans att nå segrar.

+ Fortsatt norsk dominans i fart?

ANNONS

De norska veteranerna Aksel Lund Svindal, 35, och Kjetil Jansrud, 33, har dominerat i de alpina fartgrenarna i många år. Svindal kom tvåa i störtloppscupen och trea i super-G-cupen den senaste säsongen och Jansrud vann super-G-cupen. Då erfarenhet är viktigt i fart talar mycket för att Svindal och Jansrud är med i toppen även i vinter.

Kanske får de sällskap av sin kvinnliga landslagskollega Ragnhild Mowinckel. 26-åringen, tog överraskande silver i störtlopp i OS. Den svenske damlandslagschefen Lars Melin tror att Mowinckel kommer att blanda sig i toppstriden både i super-G och i störtlopp i vinter. I Pyeongchang tog hon även silver i storslalom, hennes hittills bästa gren.

+ Många inställda tävlingar på grund av snöbrist?

Den varma sommaren och hösten kan ställa till problem för världscuparrangörerna i vinter. Världscuppremiären i Sölden kan genomföras, trots allt. Men det fanns ingen snö i tävlingshanget på Rettenbach-glaciären utan arrangören fick forsla dit snö från en annan plats. Det största bekymret kommer att bli de kommande tävlingarna på natursnö i november och december om inte kylan hunnit lägga sig så att det går att tillverka snö.

TT

ANNONS