Linköpings målvakt Florence Schelling höll nollan i den andra SM-finalen i bäst av tre mot Luleå. Efter Linköpings 1–0-seger väntar nu en tredje och avgörande match på påskafton.
Linköpings målvakt Florence Schelling höll nollan i den andra SM-finalen i bäst av tre mot Luleå. Efter Linköpings 1–0-seger väntar nu en tredje och avgörande match på påskafton.

Stalder slog tillbaka – fixade avgörande final

Linköpings skyttedrottning Lara Stalder sänktes med en knätackling i början av tredje perioden. Schweiziskan reste sig, sköt matchens enda mål och kraschade Luleås guldparty.

ANNONS
|

Linköping gjorde som Luleå i den första SM-finalen.

Vann på bortais med 1–0 efter ett sent avgörande.

Därmed blir det en tredje och avgörande hockeyfinal på påskafton i Luleå.

Stalder slog till när bara 41 sekunder återstod av den andra finalen. Hon tog sig runt Luleåkassen och in framför där hon avslutade med en backhand till höger om hemmamålvakten Maria Omberg.

Storpubliken 4550 åskådare i Coop Norrbotten arena försökte bära fram sitt lag mot guldet och en partyfylld långfredag i Luleå.

Schweiziska matchvinnare

Det satte Stalder och hennes schweiziska landsmaninna Florence Schelling stopp för.

ANNONS

+ Schelling, SDHL:s bästa målvakt, räddade samtliga 45 hemmaskott – varav 18 under matchens första tio minuter.

- Jag visste att jag behövde vara redo. Det hade varit skönt om resten av laget också hade varit det i början, men Luleå kom ut riktigt starkt. Jag försökte vara lugn och spela mitt spel och det fick i gång resten av laget också. Det känns riktigt skönt, sade Schelling.

+ Stalder, skyttedrottning med 39 mål, avgjorde med sitt fjärde slutspelsmål. Då hade den schweiziska forwarden blivit sänkt av en knätackling från Luleås kanadensiska stjärna, förre Linköpingsprofilen Jennifer Wakefield, i början av tredje perioden.

- Hon prickade mig riktigt illa med sitt knä, men det är hockey och jag fortsatte att spela. Jag slog tillbaka med målet. Det är rätt tufft, sade hon och såg belåten ut.

"Slänger mig inte"

Schweiziskan kom ut för att möta pressen med en stor ispåse mot låret efteråt. Stalder anklagades inför finalserien att "falla lätt", av Luleås tränare Fredrik Glader.

ANNONS

- Det gjorde riktigt ont när hon träffade mig. Jag slänger mig verkligen inte, jag kunde knappt gå efteråt, sade hon.

Precis som i den första SM-finalen blev det en tuff och hård batalj.

Luleå fick också ett ledningsmål i början av tredje perioden bortdömt till hemmapublikens ilska. Hemmabacken Ronja Savolainen skickade både pucken och Florence Schelling i mål.

Bortasegern innebär att samma mönster fortsätter att följa lagens möten den här säsongen. För sjätte gången, fyra gånger i grundserien och två gånger i finalserien, har bortalaget vunnit.

På lördagen har Linköping bortaplansfördel igen.

- Det är helt öppet. Nu handlar allt om att återhämta sig, äta ordentligt och få en god natts sömn, sade Schelling.

TT

Fakta: Senaste årens mästare

2017: Djurgården.

2016: Luleå.

2015: Linköping.

2014: Linköping.

2013: AIK.

2012: Modo.

2011: Segeltorp.

2010: Segeltorp.

ANNONS