Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jamaicas Fedrick Dacres vann diskustävlingen under söndagens Diamond League-gala.

Stadionrekorden raderades på DL-galan

Jättekast och monsterhopp. Det var en underhållande friidrottsgala på Stockholm stadion där fyra Stadionrekord rök. Men utan att några svenskar skrev in sig i historieböckerna.

VM-silvermedaljören Ståhl fick inte till det i diskustävlingen och fick nöja sig med en sjätteplats med ett kast på 66,16 meter.

- Det var nog tidernas bästa Diamond League-tävling breddmässigt med två man över 69 meter och sex över 66, säger Ståhl.

- Det var ingen vanlig tävling, jag blev sexa på 66 meter. Men jag ville kasta längre. De två sista kasten var det riktigt bra tryck i, men jag tog i för tidigt och då gick de rätt i buren. Jag var för ivrig i dag, och då jag försökte kasta längre blev det bara sämre.

VM-tvåan från i fjol är dock inte orolig inför EM i augusti.

- Grabbarna får kasta hur långt de vill nu, jag siktar allt på EM och ska nu försökta att bli stabilare inför augusti.

Vann gjorde i stället jamaicanen Fedrick Dacres som i den andra omgången fick till ett kanonkast. 69,67 och därmed nytt rekord på Stockholms stadion. Det var både personbästa, världsårsbästa, nytt jamaicanskt rekord samt en putsning av amerikanen Mac Wilkins arenarekord från 1980, 69,46.

Dacres vann tävlingen med sju centimeter före den regerande världsmästaren Andrius Gudzius, Litauen, som också han fick till ett kast som hade inneburit nytt Stadionrekord, 69,59, om det inte var för Dacres.

Den andre svensken i tävlingen Simon Pettersson kastade bra och nådde 65,49 och slutade alldeles bakom Ståhl som sjua.

8,83 i längd

Den kubanske längdhopparen Juan Miguel Echevarría slog till med ett monsterhopp, 8,83 meter, med lite för mycket vind i ryggen.

Det var i 19-åringens sjätte och sista hopp vid Diamond League-galan i Stockholm som han slog till med det osannolika hoppet, och flög så långt att gropen nästan inte räckte till. Hoppet mätte 8,83, men det kommer inte kunna bli ett officiellt resultat då han hade för mycket medvind i ryggen +2,1. Han hade tidigare under tävlingen hoppat 8,50, ett godkänt hopp. 8,83-hoppet räknades ändå i tävlingen som Echevarría vann.

- Mitt mål var 8,50 men jag trodde inte att jag kunde hoppa så långt!, säger Echevarria.

Det var en längdtävling som även annars höll hög klass, nästan alla hoppade över åtta meter. En av dem var svensken Thobias Montler Nilsson som hoppade 8,09, men också det med för mycket vind i ryggen, han slutade femma.

Nytt nordiskt rekord

Den regerande världsmästaren på 400 meter häck, norrmannen Karsten Warholm, satte nytt nordiskt rekord på distansen med tiden 47,81.

Men det räckte ändå inte till seger.

På upploppet fick han se sig omsprungen av Abderrahman Samba, Qatar, som vann på nytt Stadionrekord, 47,41.

De övriga stadionrekorden som sattes, som innebar att rekordhållarna fick varsin diamant, var Sandi Morris i stavhopp och Gudaf Tsegay på 1 500 meter.