Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Daniel Ståhl är vidare till final efter 67,64 i diskustkvalet.

Ståhl till VM-final som favorit

VM-guldhoppet lever i högsta grad för Daniel Ståhl. Efter 67,64 i kvalet går han in i diskusfinalen som favorit.

Daniel Ståhl kom till London som guldfavorit, men för att få slåss om medaljerna krävs att först ta sig igenom kvalet. En inte helt angenäm och ofta lite nervös uppgift, eftersom man bara har tre försök på sig att fixa finalbiljetten.

Ståhl darrade inför favorittrycket – men bara lite grann.

Efter att ha varit säkerheten själv den här säsongen nådde han inte längre än 61,83 i första kastet.

Lättad och glad

I det läget hade det varit fullt naturligt om 24-åringen drabbats av lite nervdaller. Men Ståhl analyserade det första kastet, rättade till det som inte hade varit bra och slog sedan till med ett kanonkast på 67,64 i andra. Då var finalplatsen klar – med besked.

Efteråt var det en lättad och framförallt mycket nöjd Daniel Ståhl som kom gående i katakomberna under Olympiastadion.

- Det första kastet var lite för lugnt och jag hann inte riktigt med benen. Men sedan tryckte jag till ordentligt i andra. Jag såg att Harting och Malachowski hade kontrat med runt 65 meter, så då ville jag kontra tillbaka. Det var skoj, säger Ståhl.

Nu har han ett dygn på sig att ladda om och det ska han göra genom att "hänga med landslagets fysiogäng, dricka svenskt kaffe och kanske läsa en bok". Sedan ska medaljerna fördelas inför storpubliken i London.

- Nu ska jag ge allt i finalen, så får vi se vad som händer, säger Ståhl som tror att det kommer krävas 69 meter för att fixa guldet.

Kan bli guldfest

Ända sedan 71,29-kastet och det svenska rekordet i juni har Ståhl fått bära ett klart favorittryck på sina axlar. Beskedet som "Ståhlmannen" gav i kvalet är att han har kommit till VM med den form som har gjort honom till världens bästa kastare i år.

- Jag har aldrig sett honom kasta så långt så lugnt. Jag är jättenöjd med honom, att han fixade det så otroligt lätt, säger tränaren Vésteinn Hafsteinsson till TV4.

- Han visar vilken otrolig form han är i. Jag tror väldigt mycket på Daniel och jag tror han är redo.

Kanske kan det bli en svensk guldfest i London på lördagskvällen.