Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Daniel Ståhl hoppas kasta långt i Karlstad.

Ståhl om formen: Inte ett dugg orolig

Förra sommaren var Daniel Ståhl världsetta och tog sedan silver på VM. I år har han letat form efter en strulig vår.

Det är som det brukar när den svenska friidrottseliten kommer till Karlstad i slutet av juli – de mästerskapsklara vill få ett formbesked och flera andra hoppas få en biljett till Berlin-tävlingen som är två veckor bort.

Daniel Ståhl blev först fotskadad och fick sedan lunginflammation i våras. Han kastade visserligen över 68 meter i USA i april, men därefter har det varit mycket upp och ner. Och Ståhl har inte fått tekniken att stämma.

För drygt två veckor sedan, under lag-SM i Helsingborg, fick han ett första kvitto på att formen var stigande genom säsongsbästaresultatet 68,12.

- Det känns bra nu, formen är uppåtgående. Tekniken är stabilare, allt bättre. Jag har hela tiden vetat att tekniken skulle bli stabilare i mitten av juli, säger han.

- Det är inte så mycket som saknas nu.

Tränat hårt

De senaste veckorna har han bara tränat, mest i Växjö tillsammans med tränaren Vésteinn Hafsteinsson.

- Jag har tränat teknik och hård styrka i gymmet. Jag har hållit mig skadefri och formen och de långa längderna kommer.

Han ser fram emot EM-genrepet i Karlstad. Då hoppas han på ett nytt säsongsbästa.

- Jag hoppas på långa längder. Det känns jättebra just nu, säger han.

Tornéus inte stressad

Även längdhopparen Michel Tornéus är på jakt efter EM-form. Hans utgångsläge har varit ännu sämre än Ståhls eftersom en magmuskelskada hållit honom borta från träning och tävling ända sedan i höstas. Säsongsdebuten skedde först för en knapp månad sedan, då han hoppade 7,83 vid Världsungdomsspelen i Göteborg. 32-åringen har därefter bara gjort en enda tävling, i Schweiz för en vecka sedan då det blev 7,56 som bäst.

- Jag krigar på och det känns i alla fall som att det går framåt. Jag hoppas i morgon på att få svar på några frågor som jag har från förra tävlingen och hitta småsaker som jag behöver jobba på inför EM, säger han.

Trots att förutsättningarna varit långt ifrån optimala inför EM är han inte stressad.

- Det är mer att man är lite oviss om saker. Jag har varit i konstiga situationer förut och lyckats lösa det, så det är inte alltid dåligt att vara stressad. Då kan man skärpa till sig.

Tornéus är EM-klar, liksom Thobias Nilsson Montler. En tredje längdhoppare, Andreas Otterling, hoppas på en lyckad tävling i Karlstad för att få en EM-biljett.

I Karlstad ska även spjutkastaren Kim Amb försöka kvala in till EM. 27-åringen satte sitt personliga rekord, 84,61, redan 2013 och har några skadefyllda år bakom sig. I höstas opererades han i axeln och är nu på väg tillbaka.