Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lasse Jacobsson är imponerad av spelarbredden i den spanska landslagsfotbollen.

Spionen om Spanien: "Konsekvent spelsätt"

Lasse Jacobsson har kartlagt närmare 40 spanska spelare inför kvällens EM-kval i Madrid. Landslagets matchbevakare slår fast:

Jacobsson började ingående studera Spanien i höstas.

- Det är givetvis ett bollskickligt lag med många spelare att välja mellan. Jag startade med att skriva om 33 spelare som använts under hösten och tänkte att det räckte. Men när deras senaste trupputtagning kom var det ytterligare sex spelare. Jag har analyserat 39 spelare och det har man inte behövt göra tidigare.

- Spanien spelar på samma sätt oavsett vilka som spelar. Tittar man på deras fyra ytterbacksval är det exakt samma typ av spelare som jobbar på ett liknande sätt. Det är svårare att analysera Rumänien än Spanien.

Varnar för ytterbackarna

I sin rapport till förbundskaptenerna Janne Andersson och Peter Wettergren trycker Jacobsson bland annat på att ytterbackarna gärna kommer långt fram och letar efter passningsytor.

- Är det Jordi Alba eller Dani Carvajal som spelar är det spelare som de vill åt med bollar, säger han.

Bredden på den spanska landslagstoppen är så stark att Robert Moreno – den tillförordnade förbundskaptenen matchar laget i förbundskaptenen Luis Enriques frånvaro – mer eller mindre kan byta startelvor från den ena matchen till den andra i kvalet.

Det spanska lag som gjorde 4–1 på Färöarna – med Jacobsson på plats i Torshavn – lär inte likna det som springer in till avspark på Real Madrids mäktiga arena Santiago Bernabéu klockan 20.45 i kväll.

Nästan ny startelva

- Så har de gjort tidigare och jag förväntar mig att de gör det igen. Jag tippar att sju, åtta spelare är nya mot Sverige. Det var likadant när de mötte Norge och Malta i mars, två olika startelvor. De har så många val, identiska spelare på varje position i stort sett.

TT: Gör det ditt jobb lättare eller svårare?

- Lättare. Spelarnas egenskaper är så lika i positionerna. De är oerhört konsekventa i sitt sätt att spela, hur de vill anfalla och hur de vill försvara oavsett vilka som är planen, säger Lasse Jacobsson.

Trolig spansk startelva: David de Gea – Dani Carvajal, Sergio Ramos, Iñigo Martínez, Jordi Alba – Sergio Busquets – Sergi Roberto, Dani Parejo – Marco Asensio, Rodrigo, Iago Aspas.