Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De svenska spelarna lyfter fram sammanhållningen i truppen som en styrka. Arkivbild.

Spelarna ser likheter med U21-framgången

Oscar Hiljemark ledde U21-landslaget till EM-guld 2015. Nu ser mittfältaren likheter med A-landslagets framgång i VM i Ryssland.

Lite av déjà vu är det trots allt. Det som Oscar Hiljemark, Ludwig Augustinsson och Victor Nilsson Lindelöf upplever i Ryssland påminner trion om vad som utspelade sig under U21-EM i Tjeckien för tre år sedan.

- Vi har väldigt kul ihop, och vi har ändå varit tillsammans i en månad och lite till men ändå springer alla ut för att köra gris innan träningen, säger Oscar Hiljemark.

- Det är en stark grupp, en stark lagsammanhållning och ett härligt driv, och många som kommer in och bidrar med positiva saker.

Augustinsson:

- I U21 var det samma sak. Alla var väldigt tajta, öppna och man vet mycket om varandra; positiva saker, svagheter. Man vågar verkligen öppna upp sig och det är något som finns i gruppen, säger han.

EM-guld i Tjeckien

2015 gick U21-landslaget hela vägen och vann EM-guld – efter straffar – mot Portugal.

Allt inleddes med ett rafflande kval. Med ett avgörande mål på tilläggstid såg Oscar Hiljemark till att Sverige blev ett av de fyra främsta lagen i kvalet till EM i Tjeckien, och därmed fick spela playoff mot Frankrike.

I returen på Örjans Vall i Halmstad sköt Oscar Lewicki, med ett sent mål, Sverige till slutspel.

Det är resan – som handlar om att våga och tro på att det är möjligt – som trion nu jämför med A-landslagets kvalspel mot Nederländerna och Frankrike, playoff-segern mot Italien och gruppsegern i Ryssland.

- Stora paralleller. Med U21 hade vi många stunder där vi gjorde overkliga grejer, som mot Frankrike, i kvalet, och i matchen innan mot Turkiet. Vi byggde upp det under en lång tid och det känns som att vi nu har gjort samma med landslaget med flera bra resultat på rad, och att vi verkligen tror på det, säger Augustinsson.

"Tillsammans"

Victor Nilsson Lindelöf:

- I U21 hade vi också väldigt bra sammanhållning och alla jobbade tillsammans. Vi gjorde allt tillsammans. Det är samma grej här, att alla verkligen jobbar stenhårt för varandra och alla tycker om att vara med varandra, säger han.

- Det är väldigt enkelt att komma till landslaget när det är så. Det är väldigt sköna grabbar som är här. Allt blir så mycket enklare när man trivs bra med varandra. Så det är absolut likheter.

Även om det finns tydliga överensstämmelser är Oscar Hiljemark, Ludwig Augustinsson och Victor Nilsson Lindelöf lika tydliga med att det ändå finns skillnader, att det här är något nytt och allt handlar om att leva i nuet och förbereda sig inför åttondelsfinalen mot Schweiz i S:t Petersburg på tisdag.

- Janne (Andersson, förbundskapten) brukar säga det ganska bra; då var då, nu är nu, och vi har fullt fokus på vad som komma skall. Och det ska bli jätteroligt, säger Oscar Hiljemark.