Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Richard Brisius, kampanjchef för den svenska OS-kandidaturen. Arkivbild.

SOK:s ändring efter IOK:s bakläxa

Stockholms OS-ansökan fick bakläxa för budgeten i utvärderingsrapporten. Med en vecka kvar till omröstningen om vinter-OS 2026 är den justerad.

Det är bråda dagar i Stockholm-Åre-kampanjen för att hinna göra alla justeringar i utvärderingsrapporten. Dessutom ska presentationerna finslipas inför den 24 juni då Internationella olympiska kommitténs (IOK) medlemmar ska rösta om OS-värd 2026 – Stockholm-Åre eller Milano-Cortina.

- Vi ägnar varje sekund åt det här och sover nästan i skift, säger Brisius.

Buffert på 1,3 miljarder

Bland det som utvärderingsrapporten anmärkte på eller hade frågetecken kring var budgeten där bland annat intäktsposter för tv-rättigheter var för högt tilltaget och riskerade att skapa ett signifikant hål i budgeten.

- Vi har hanterat de kommentarer som utvärderingskommissionen hade och gör en justerad budget där vi tagit hänsyn till samtliga av deras kommentarer. Vi har även tagit med andra kommentarer och lärdomar sedan den förra budgeten som gjordes i slutet av december, säger Brisius.

- Den justerade budgeten, som vi ska visa utvärderingskommissionen, visar på något lägre totaltbudget, som är på totalt 13,1 miljarder kronor, och en högre buffert. Den totala bufferten är på 1,3 miljarder kronor.

TT: Hur har ni lyckats med den sifferkonstruktionen?

- Det är justeringar som vi tagit till oss under våren där vissa poster gått upp och andra gått ner. Jag vill inte säga att det var feltänk, men under ett sånt här enormt budgetarbete under lång tid är det naturligt att man i ett löpande budgetarbete justerar poster både på kostnadssidan och på intäktssidan och både upp och ner, säger Brisius.

- Och skulle vi vinna spelen blir det ett dagligt arbete i sju års tid att arbeta med budgeten. Det viktiga är att man håller fast vid slutraderna och där vet vi sedan tidigare att i samtliga vinter-OS och Paralympics sedan 2000 och framåt har man gjort en vinst eller nått en balanserad budget efter slutförda spel.

Presentation viktigast

Annat som fick kritik eller saknades i utvärderingsrapporten var bland annat att det saknades stöd från kommuner och även det statliga stödet, i form av säkerhetsgarantin.

- Mycket har hänt sedan vi lämnade in vår ansökan i januari. Nu finns ett fullständigt inriktningsbeslut mellan samtliga inblandade kommuner och regioner avseende vad vi vill åstadkomma med spelen och det är ganska viktigt att man delar den visionen. Vi har skickat in över 30 dokument till utvärderingskommissionen som kompletteringar.

Utvärderingsrapporten finns tillgänglig för de 90 IOK-ledamöter som ska rösta. Men hur viktig den är, kontra de presentationer som kandidaterna ska göra inför omröstningen den 24 juni, vet inte Brisius.

- Det är en fråga vi också ställer oss. Men de flesta som varit med förr säger att presentationerna är klart viktigast eftersom rapporter kan vara svåra att ta till sig. I presentationerna får man en helhet.