Johan Strid, Jessica Lindell Vikarby, Mats Årjes, Peter Reinebo och Richard Brisius när den svenska kampanjledningen för vinter-OS 2026 höll presskonferens i Sofiatornet på Stockholms stadion.
Johan Strid, Jessica Lindell Vikarby, Mats Årjes, Peter Reinebo och Richard Brisius när den svenska kampanjledningen för vinter-OS 2026 höll presskonferens i Sofiatornet på Stockholms stadion.

SOK ger inte upp OS trots stängd dörr

Stockholms stad har stängt dörren för OS 2026, men Sveriges olympiska kommitté ger inte upp sina planer.

ANNONS
|

I januari ska Sveriges olympiska kommitté (SOK) lämna in sin OS-ansökan till Internationella olympiska kommittén. Det nytillträdda idrottsborgarrådet i Stockholm, Karin Ernlund (C), säger till TT att staden inte hinner ta ställning till dess eftersom de inte har något underlag för att kunna göra en seriös bedömning.

- Det tolkar jag som att vi av formaliaskäl ska säga nej till en möjlighet – för ett land som Sverige, en stad som Stockholm och många fler kommuner än Stockholm – som kan betyda väldigt mycket för många år framöver, säger Mats Årjes.

ANNONS

- Jag tycker att det är viktigt att vi förmedlar de förutsättningar som gäller. Och avseende Stockholms stad är det att vi ska hyra befintliga anläggningar och egentligen inget annat.

Vill få med sig alla

Karin Ernlund säger att man mycket väl kan tänka sig ett OS i Stockholm i framtiden.

- Men det räcker inte att säga att det skulle vara kul att arrangera ett OS i framtiden. Det är nu som de här förutsättningarna gäller och de ska vi verkligen inte låta oss rinna oss ur händerna. Den här möjligheten får vi inte tillbaka, säger Årjes.

För den svenska OS-kampanjen är det viktigt att få med sig alla intressenter.

- Det här projektet kräver en bred uppbackning, inom politiken, civilsamhället och näringslivet. Ska vi lyckas ro i hamn det här mot den hårda konkurrensen behöver vi få med alla i båten, säger kampanjchefen Richard Brisius.

ANNONS

- Stockholms stad är en av många intressenter, men naturligtvis en väldigt viktig intressent.

"Inte en krona"

Det nya OS-upplägget Agenda 2020 innebär att Internationella olympiska kommittén, (IOK), ger ett större ekonomiskt bidrag – till vinter-OS 2026 skulle det uppgå till cirka 8,8 miljarder kronor. IOK kräver också att det inte byggs några nya arenor som inte har en efteranvändning på minst 35 år.

Enligt det svenska upplägget ska tävlingarna därför spridas ut på flera orter som Åre, Falun och lettiska Sigulda. Tanken är att det endast ska byggas en skidanläggning och en skridskoanläggning i Stockholm, som OS-arrangören ska hyra, och att man ska hyra befintliga bostäder för en OS-by.

- Det ska inte kosta skattebetalarna i Stockholm en enda krona, säger Brisius.

TT

Fakta: Så fortsätter kandidatprocessen

11 januari: Sista datum för att lämna in OS-ansökan med bärande garantier, exempelvis statlig säkerhetsgaranti.

Februari–april: IOK-representanter besöker och värderar slutkandidaterna.

12 april: Sista datum för en fullständig OS-ansökan.

Maj–juni: IOK utvärderar kandidaterna som i sin tur får ge svar och motivera sina ansökningar.

23 juni: OS-värden för 2026 presenteras i Lausanne, Schweiz.

Fakta: OS-kandidaterna

Stockholm

Sverige drog sig ur ansökan om OS 2022 sedan Stockholms Stad sagt nej. Sveriges olympiska kommitté kandiderar med Stockholm som huvudort och med tanken att de alpina grenarna ska gå i Åre, backhoppning och nordisk kombination i Falun samt bob, rodel och skeleton i Sigulda, Lettland.

Milano och Cortina d'Ampezzo

Det har funnits olika planer för en italiensk OS-ansökan där även Turin, som hade OS 2006, var intresserad av att dela värdskapet. För en tid sedan beslöts att man kandiderar med Milano och Cortina d'Ampezzo, där tanken är att Milano ska arrangera issporterna och skidorter som Bormio, Santa Caterina och Livigno skidsporterna. Italiens regering stödjer ansökan, men kommer inte att stå för någon ekonomisk garanti, har man meddelat.

Calgary

OS-värden 1988 planerar för tävlingar även i Whistler Mountain (sannolikt alpina tävlingar och backhoppning), Canmore (sannolikt längdskidor) och kanske även Edmonton. Detta för att dra ner på kostnaden för arrangemanget. Calgarys befolkning beslutar i en folkomröstning den 13 november om man ska gå vidare med ansökan.

Graz (Österrike), Sapporo (Japan) och Sion (Schweiz) har fallit bort i processen tidigare under 2018. Och turkiska Erzurum fick inte bli en officiell kandidat.

ANNONS