Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo gläds åt IOK:s beslut. Arkivbild.

SOK-basen: "Ett livsviktigt beslut"

Ryssland portas från OS – men ryska, rena, atleter får tävla under neutral flagg. Ett beslut från IOK som tas emot i Sverige med glädje.

Peter Reinebo, gläds åt IOK:s beslut att utesluta Ryssland som nation från kommande vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.

- Om man inte hade tagit tag i det här på allvar skulle det kunna ha fått en degenererande effekt som hade underminerat idrottens värde, säger han.

- Det här innebär att OS får en oerhört att positiv plattform att utgå ifrån. Det är viktigt för hela tanken bakom de olympiska spelen.

"Svårt att acceptera"

Matt Richardson, chef för Riksidrottsförbundets antidopningsavdelning, välkomnar även han beslutet från IOK.

- Rent spel är både OS och idrottens stora grundpelare och Ryssland har försökt att undanröja den, säger han.

- Jag har svårt att acceptera Ryssland som idrottsland tills de kan ersätta vad de hållit på med.

Richardson reagerade dock starkt på att IOK i slutet av presskonferensen sade att Rysslands avstängning kan upphävas direkt efter att OS är avslutat förutsatt att landet accepterar och respekterar domen.

- Jag tycker det är en fara för att landet inte kan komma till skott med att acceptera att de faktiskt har fuskat på ett systematiskt sätt.

Enligt honom ska det aldrig accepteras.

- En organisation som har fuskat kan inte gömma sig bakom sina medlemmar och det är en viktig princip.

Peter Reinebo menar också att Ryssland har en lång väg att vandra för att komma tillbaka till OS-gemenskapen.

- Jag är övertygad om att de kommer tillbaka. Men det gäller att de tar det här på allvar och inte fastnar i en idé om att det här är en konspiration och en oförrätt.

Oklart vilka som får vara med

Tills dess får rena, ryska idrottare tävla under neutral och olympisk flagg på OS. Vilka det blir och hur många de blir är dock oklart fortfarande.

- Jag är övertygad om att det finns ett antal utövare från Ryssland som vill delta. Men sedan kanske det inte är alltid är upp till individerna, det kan bli så att organisationerna som de är med i fattar besluten i stället, säger Peter Reinebo.

Matt Richardson tycker det är viktigt att alla ryssar nu granskas noga – för att få delta med neutral flagg.

- Vi pratar om tiotusentals idrottsutövare i princip alla sporter under ett antal år. Det har inte funnits något liknande sedan Östtyskland på 70-talet.

Han tror dock inte att någon av idrottsutövarna som i dag är bosatta i Ryssland kommer att kunna delta.

- De som ska delta under neutral flagga kan inte ha varit en del av det ryska antidopningsarbetet, säger Richardson.

Antidopningsexperten Arne Ljungqvist är en annan som välkomnar beslutet att stänga ute Ryssland. Han tycker inte att IOK:s beslut är för hårt.

- Jag är en vän av rejäla konsekvenser för dem som har bestämt sig för att fuska. Och inte minst i sådana här situationer där man har försatt unga människor i hälsovådliga situationer.