Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mattias Karlsson och Kristian Karlsson inför Soc i Stockholm.

Soc ska bli svensk språngbräda inför VM

Det är med stora förhoppningar som det svenska pingislandslaget går in i årets Swedish Open Championships (Soc). Spelarna är medvetna om att ett framgångsrikt Soc är bra reklam inför lag-VM på hemmaplan i Halmstad om ett halvår.

- Sverige har inte haft VM på 25 år så det här kommer att bli en höjdpunkt i karriären. Vi ska göra allt vi kan för att nå framgångar både på Soc och i VM, säger Kristian Karlsson.

Mattias Karlsson, som gick till final förra året i Soc, och Kristian är medvetna om detta. För att få en så gynnsam lottning som möjligt och åtminstone bli seedade bland de åtta bästa lagen behöver de leverera fram till VM.

Hård konkurrens

Soc spelades första gången 1954 och i år är det den 47:e upplagan. Kristian var i semifinal för två år sedan och Mattias i final förra året. De har båda kapacitet att kunna vinna, men konkurrensen är mördande hård. Fem av de tio högst rankade i världen finns med.

- Det är bara 16 spelare som slipper kvala och redan i första omgången kan man råka på riktigt svåra motståndare, som dessutom redan har spelat in sig i några matcher. Jag försöker ändå ta med mig den goda känslan från förra året, säger Mattias Karlsson.

Ny boll

Under många år har Kina haft en dominerande ställning i världspingisen. Men under hösten har någonting hänt. På World Cup för tre veckor sedan och i German Open fanns inga kineser med i slutomgångarna.

- Vi spelar med en ny plastboll från i höstas och den känns tyngre. Den är något långsammare och den ger inte lika mycket skruv, utan kräver mer fysik, säger Kristian Karlsson.

Detta kan vara en förklaring till varför Kina tappat något. De verkar inte ha lika stor fördel med den nya bollen. Det återstår att se om trenden håller i sig i Stockholm och om de svenska spelarna kan hålla sig framme. Kapaciteten finns. Under några år har Mattias och Kristian legat mellan 20:e och 30:e på världsrankingen. I nuläget är Mattias 24:a och Kristian 27:a. Vad som krävs för att ta ytterligare ett kliv upp mot världstoppen?

- Det skiljer inte så mycket. Det gäller att förbättra alla små detaljer och det allra viktigaste är att man är fräsch varje gång man går ut till match, säger Kristian Karlsson.