Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stavhopparen Angelica Bengtsson siktar på medalj i EM i Glasgow.

Snygga hopp ska ge EM-medalj

Nu har stavhopparen Angelica Bengtsson knäckt koden för hur hon ska lyckas på tävling. Det ska ge henne medalj på inomhus-EM i Glasgow.

Hon säger att hon väldigt, väldigt länge har känt att hon haft höga höjder i sig. Och så har hon hoppat bra på uppvärmningen inför tävlingarna, men sedan inte fått ut det på tävlingen. Inte förrän på SM för 1,5 vecka sedan.

- Då lyckades jag få till några hopp då jag verkligen slappnade av. Men det skedde så snabbt så jag hann inte byta till rätt stav, säger hon.

Men så kom hon till franska Clermont-Ferrand i söndags. Och förbättrade sitt personliga rekord med elva centimeter och slog Michaela Meijers nysatta svenska rekord med sex centimeter.

- Då gick det, det är så fantastiskt att taktiken fungerade. Det är så skönt att vara här på EM och veta exakt vad jag ska göra, säger Bengtsson.

TT: Det där med att tänka på att hoppa snyggt, vad är det som händer då?

- Då slappnar jag av och blir längre. Och då kommer jag i bättre position när jag sätter i staven, det blir mer finess, liksom.

Väntat på känslan sedan 2011

Hon säger att hon inte är nervös inför EM eftersom hon vet att hon kan hoppa högt, och dessutom har hoppat högt på tävling inför mästerskapet.

- Den känslan har jag inte haft sedan 2011 då jag hoppade 4,63. Ända sedan dess har jag vetat att jag kan hoppa högt, men inte på tävlingar.

Förra sommaren blev det lite så som hon beskriver det. Hon hoppade 4,73 meter, som var svenskt rekord utomhus, på sista tävlingen före EM i Berlin. Men när det väl gällde i mästerskapet stannade hon på 4,65 och blev sexa.

Vill ha tredje raka medaljen

Hon säger att hon kan hoppa högre än 4,81, men att det inte är säkert att det går just under EM eftersom det var snabbare banor i den franska tävlingen.

Att det var just i Frankrike som hon satte rekord och samtidigt blev Europatvåa, betydde mycket för Bengtsson. Hon bodde några år i Frankrike och tränade där, en period som inte var helt lyckad.

- Det var så skönt att få till det just där, jag var så stolt över att där få visa hur jag hoppar.

Inomhussäsongen har inte varit helt klockren för Bengtsson som fick stå över några tävlingar då hon fick ont i handleden. Men precis till SM släppte problemen.

Nu siktar hon på en tredje medalj i följd i inomhus-EM. Det blev brons 2015 och 2017.