Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

SM-veckan ställs in – igen

Krisåtgärderna räckte inte.
För andra året i rad ställs SM-veckan i Halmstad in på grund av coronapandemin.
– Det är otroligt smärtsamt men helt nödvändigt, säger Ann Johansson, chef för evenemang och möten på Destination Halmstad.
Men det kan bli två SM-tävlingar ändå – i friidrott.

Beslutet att ställa in mästerskapsveckan togs enhälligt av SM-veckans styrgrupp under ett möte på tisdagsförmiddagen där man bedömer att läget alltjämt är för allvarligt.

– Vi jobbade för och hoppades på ett genomförande, om än i reducerad skala, av en SM-vecka i sommar men i rådande situation har vi inget annat val än att ställa in. SM-veckan är ett stort projekt som kräver lång framförhållning och nu är ovissheten för stor för att på ett ansvarsfullt sätt kunna genomföra ett så stort evenemang. Att behöva ställa in ytterligare en SM-vecka är ett mycket tungt beslut, säger Stefan Bergh, generalsekreterare på Riksidrottsförbundet i ett pressmeddelande.

Det här blir fjärde SM-veckan i rad som ställs in efter att vinterveckan i Luleå och Boden 2020, Halmstad förra sommaren och vinterveckan i Borås 2021 rönt samma öde.

Då hade styrgruppen ändå försökt köpa sig mer tid genom att kapa bort nio idrotter, från 35 till 26, från SM-veckans program och stänga mästerskapsveckan för publik så sent som den 16 april.

Men tiden blev för knapp.

– Till slut var vi nere på en idrott som kunde genomföras efter alla polistillstånd, utövarnas möjligheter att tävla och säkerheten överlag. Vi har haft inne alla, polismyndigheter, smittskyddet, Folkhälsomyndigheten. Alla har gjort sitt yttersta och inte minst kommunledningen som vi haft ett jättestöd i planeringen från. Det är ett antiklimax. Vi hoppades verkligen in i det sista, säger Ann Johansson.

Hade det gått att vänta ytterligare lite med ett definitivt beslut?

– Nej, idrotterna började dra sig ur. De hade satt en sista deadline till nu och vi kunde inte skjuta fram det längre.

Friidrotten ensam att klara kraven – kan arrangera SM ändå

Den idrott som blev kvar var lag-SM i friidrott, där kommunen nu under våren rustar upp Halmstad Arena IP för drygt 11 miljoner kronor för att få mästerskapsstatus.

– Det var ju roligt att det var den eftersom vi har en ny friidrottsarena. Det ska vi dra nytta av framåt, men det blir ju inte någon SM-vecka på det, säger Ann Johansson.

Men det kan bli SM-tävlingar på den renoverade friidrottsanläggningen ändå.

IFK Halmstad för just nu diskussioner med Svenska Friidrottsförbundet om att kunna arrangera lag-SM och SM 100 kilometer i egen regi.

– Det är jättetråkigt att SM-veckan ställs in. Men IFK Halmstad vill och kan genomföra de två SM som vi och Svenska Friidrottsförbundet tänkt genomföra och det har vi signalerat. Vi för en diskussion kring när, var och hur det i så fall ska gå till, säger Anders Svensson, ordförande i IFK Halmstad, som är optimistisk kring utsikterna.

Förhoppningen är att kunna locka de stora friidrottsnamnen till Halmstad i sommar.

– Lag-SM är en jätteviktig tävling för de stora klubbarna i Sverige och det är mer regel än undantag att de stora stjärnorna är med. Vi ska vara väl medvetna om att det är ett OS-år och att få ihop detta i kalendern när man stryker SM-veckan kanske är lite knöligt. Just nu ligger det här hos förbundet och vi förbereder oss för att genomföra det.

Den 15 juni ska upprustningen av idrottsplatsen besiktigas. Så fort den fått godkänt är IFK Halmstad beredda, men enligt Anders Svensson är planen att 100 kilometer genomförs som planerat söndagen den 4 juli och lag-SM från 27-28 juni och framåt.

Beredskap finns för publikfria tävlingar, men också med publik om restriktionerna tillåter detta när det är dags.

– Jag tror fortfarande att vi kommer ha en jättefin invigning, vi kommer genomföra två SM i friidrott under sommaren, exakt hur och i vilken omfattning vet vi inte, men jag är full av förtröstan, säger Anders Svensson.

Ann Johansson:

– Det är samtal som pågår nu mellan förbunden och föreningarna och vi ställer oss väldigt positiva att hjälpa till med det vi kan

Rossköld: ”Mycket smärtsamt, men ytterst välgrundat”

När SM-veckan ställdes in i fjol gick Linköping och Umeå med på att skjuta fram sina SM-veckor med ett år.

Det är inte aktuellt nu.

2022 går SM-veckan i Linköping och året därpå i Umeå. 2024 är arrangörsstad inte spikad än men ansökningsprocessen är redan igång.

– Jag hör att det finns intresse för att Halmstad ska komma tillbaka med en ansökan, men vi får backa hem lite först nu och se över det. Vi har inte kommit så långt, säger Ann Johansson.

Mattias Rossköld, kommundirektör i Halmstad kommun, säger i pressmeddelandet:

– Att återigen ställa in SM-veckan är ett mycket smärtsamt, med ytterst välgrundat beslut. All den kraft och energi som lagts ned för att finna lösningar är fantastisk, något vi kommer ha god nytta av längre fram. Alla de lärdomar, relationer och kunskap som arbetats upp kommer vi att ta till vara på bästa sätt. Halmstad är och ska vara en självklar evenemangstad och jag hoppas och tror att vi snart kan välkomna Idrottssverige hit igen, säger Mattias Rossköld.

Lär mer om Falkenbergs FF här